Spanje oogstte in 2020 meer dan 52% van de Europese sinaasappelen en bijna 69% mandarijnen, zo blijkt uit gegevens van de FAO. Italië is het tweede belangrijkste citrusland in de EU met bijna 28% van de sinaasappelteelt en 20,1% in het geval van clementines en mandarijnen. Toch is de Italiaanse markt, al is het land zelf een grote producent, van groot belang voor de Spaanse sector. Het is de bestemming waar de Andalusiër Jesús Paniagua zich op heeft gespecialiseerd.
"Ik verkoop nu al 35 jaar aan de Italiaanse markt en heb al 28 jaar een commerciële relatie met het bedrijf Anchise Paoli uit Florence. In 2008 werden we partners en sindsdien voorzien we samen de klanten van beide bedrijven in heel Noord-Italië van citrus. We hebben in die regio momenteel 20 verkooppunten verspreid over de kusten van de Tyrreense en de Adriatische Zee en het binnenland", legt Jesús uit.
Riccardo Paoli en Jesús Paniagua
"Het Spaanse exportseizoen is verdeeld in twee periodes: van half oktober tot eind november – wanneer Italië begint en we dus even moeten halt houden om prijsredenen –, en vanaf eind februari/begin maart – wanneer het Italiaanse citrus bijna op is – tot het einde van het Spaanse seizoen."
"Op dit moment sturen we de laatste sinaasappelen uit Sevilla, wat citroenen uit Málaga en clementines met blad uit Castellón. Over een paar maanden gaan we dan weer verder met de late sinaasappelrassen zoals Lane Late of Navelate en mandarijnen van het tweede deel van het seizoen."
"Italiaanse clementineteelt is erg gericht op één ras"
"De Italiaanse clementinemarkt is erg belangrijk voor de Spaanse teelt, want de echte goede betalers voor onze kwaliteitsclementines zijn Italiaanse bedrijven", zegt Jesús. "Ze willen een heel specifiek product en het onze sluit daarop aan. Momenteel is de Italiaanse clementineteelt voor 80-90% gericht op één ras. De aanvoer ervan begint in november en eindigt in de tweede of derde week van januari. Deze Fina-clementine lijkt erg op de Spaanse Clemenules, is erg lekker en van hoge kwaliteit, maar de oogst is geconcentreerd in een paar weken. Ook bij sinaasappelen zien we hetzelfde verhaal."
"De kracht van de Italiaanse sinaasappelsector schuilt in de Tarocco, een roodvlezig ras dat ook goed is voor zo'n 50-60% van de productie van tafelsinaasappelen in Italië."
"Daarom is het geval van Italië zo opvallend. Je kunt je immers afvragen hoe het komt dat een land met dergelijke citrusproductie sinaasappelen en clementines importeert. Het antwoord ligt in de concentratie van de productie in een paar rassen, maar wel zeer goede. We hebben veel Italiaanse leveranciers die zeer hoge kwaliteit leveren en diezelfde kwaliteit wordt dan ook van het Spaanse importproduct gevraagd. Om op de Italiaanse markt te werken, heb ik daarom een merk in het leven geroepen dat wordt geassocieerd met de hoogste kwaliteit: Paniagua. Het heeft ondertussen al een mooi plaatsje veroverd op de markt."
"Het valt op dat er in de laatste jaren steeds meer late clementines en sinaasappelen in Italië worden geplant, maar op dit moment hebben ze niet de hoeveelheden die we hier hebben. Spanje heeft veel geluk dat het dit segment van het Europese seizoen nog steeds domineert."
Gemiddeld 2-3 vrachtwagens per dag
Dit jaar heeft Italië, net als Spanje, zorgwekkende cijfers laten optekenen wat betreft hoge temperaturen en gebrek aan regen. Alles wijst erop dat 2022 de geschiedenis in zou kunnen gaan als het warmste jaar ooit – en in het bijzonder de maand oktober – gemeten door de meteorologische diensten van het land.
"Net zoals hier is het groeiseizoen niet normaal geweest. Maar de piek van hun verkoopseizoen begint pas over een paar dagen", merkt Jesús op. "Tot nu toe hebben we heel hard gewerkt en van clementines hebben we bijvoorbeeld meer volumes geëxporteerd dan in een normaal jaar. Toch heeft dit voorlopig meer mee te maken met het feit dat Italië dit seizoen later aanvangt en minder met het gebrek aan product."
"Castellón is de belangrijkste herkomst van waaruit Spaanse clementines naar Italië worden verzonden. Ik raam dat ongeveer 70% daar vandaan komt en het overgrote deel is clementine met blad. Ik zou zelfs kunnen zeggen dat de Italiaanse markt de topbestemming is voor de Spaanse clementine."
"Alleen al het bedrijf uit Castellón waar we mee samenwerken om clementines met blad naar Italië te exporteren, doet gemiddeld 2-3 vrachtwagens per dag. Op sommige dagen hebben we tot 4 vrachtwagens geladen. En wanneer de zomer aanbreekt, begin ik met steenfruit voor de Italiaanse markt. Dat is eigenlijk de specialiteit van mijn bedrijf. Daar zetten we nog meer volumes van af, zelfs als Italië midden in het seizoen zit."
Voor meer informatie:
Jesús Paniagua
41330 Los Rosales (Sevilla) - Spanje
Tel: +34 609 58 47 33