Fernando Martí van Morondo:

"De uitdaging om de Spaanse kakiteelt rendabel te houden is groter dan ooit"

Het Spaanse kakiseizoen van het Rojo Brillante ras verloopt allerminst probleemloos met een behoorlijk kleine oogst in de Valenciaanse Gemeenschap. "Dit jaar komen we uit op een opbrengst van 40% van het normale productieniveau", zegt Fernando Martí van Morondo, een Valenciaans bedrijf dat Persimon kaki’s teelt en op de markt brengt. "Maart en april waren de maanden waarin het lot van het seizoen werd bepaald. Constante regenval en te koud weer zorgden voor een slechte vruchtzetting. Veel fruit is toen verloren gegaan." 


Fernando Martí

Bovendien veroorzaakten die langdurige vochtige omstandigheden voor een grotere druk van Mycosphaerella. "De schimmel dook op waar geen preventieve behandeling was toegepast, maar ook witte vlieg en cotonet werd ons deel. Beide plagen zijn behoorlijk verwoestend en er zijn steeds meer beperkingen op gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien zijn de toegelaten producten duur en minder effectief."

"Dit probleem proberen wij het hoofd te bieden door de bomen constant te controleren en de plaagdruk te monitoren. Dat stelt ons in staat de toegelaten producten op het juiste moment van doeltreffendheid in te zetten. Daarnaast zijn we dit jaar ook begonnen met een specifieke naoogstbehandeling. We wassen het fruit met een ontsmettings-middel om de roetdauw, veroorzaakt door de cotonet, te verwijderen. Op die manier hebben we veel fruit kunnen redden van de afvalberg", merkt Fernando op. In een seizoen waarin 60% van de oogst ontbreekt, kan dit tellen.

"En dit jaar hebben we bovendien te maken gehad met een factor die ons er soms toe heeft gebracht te zeggen: 'Gelukkig zijn er maar weinig kaki’s dit seizoen'. Er was namelijk een groot gebrek aan CO₂ om de scherpe smaak uit het fruit te halen. Hadden we een opbrengst als vorig jaar, zouden we in die zin een serieus probleem hebben gehad."

Een van de gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is – onverwacht en onvoorstelbaar – een tekort aan CO₂ voor de voedingsindustrie. Het is een bijproduct van de productie van ammoniak door kunstmestbedrijven. "De prijs van CO₂ is verdubbeld. Maar dat is niet eens het probleem. Het probleem is de beschikbaarheid. Laten we niet vergeten dat de sector precies door deze behandeling van het fruit, die de tannines uit de Rojo Brillante kaki’s haalt, een boost heeft gekregen."

"We zijn gewend om heroïsche gevechten te leveren"
Morondo heeft zijn hoofdkantoor in La Granja de la Costera en 5 stands op de groothandelsmarkt in Xàtiva. Het bedrijf teelt en verkoopt al 30 jaar Persimon kaki’s over de hele wereld. "We werken met verschillende supermarktketens in heel Europa en we exporteren containers naar verschillende bestemmingen zoals Canada, de Verenigde Arabische Emiraten, Hong Kong of Maleisië. Vorig jaar kwamen we op ongeveer 50 containers. Dit seizoen is het met de productiedaling moeilijker geweest om vooral de overzeese klanten te bedienen. We hebben de voorrang gegeven aan de Europese markt."

Hoewel de zeevrachttarieven iets zijn gedaald, blijven ze immers nog steeds erg hoog. Gezien de lage opbrengst zal het dit seizoen overigens heel moeilijk – of eenvoudigweg onmogelijk – zijn om de fors gestegen teelt-, verwerkings- en logistieke kosten te compenseren. "Zelfs met een stijging van de verkoopprijs met 30%. Want met al die plagen en ongunstige weersomstandigheden hebben we kleinere maten, een lagere kwaliteit en 10% minder klasse I fruit, toch het product dat de beste prijs behaalt op de markt."

"De uitdaging om de Spaanse kakiteelt rendabel te houden is groter dan ooit", benadrukt Fernando. "De verkoopprijs zou de ongelooflijke kostenstijging moeten weerspiegelen, zowel in de teelt als in de verwerking, maar we moeten ook rekening houden met de huidige economische toestand. Kaki wordt beschouwd als een exotisch product en als het te duur wordt, kan dat leiden tot een daling van de consumptie. We moeten een evenwicht vinden waarin zowel de afzet vloeiend is als de prijs hoog genoeg om de telers hun brood te laten verdienen." 

"Spanje, en in het bijzonder de Valenciaanse Gemeenschap, is de onbetwiste leider in de teelt van Rojo Brillante kaki’s. Er is geen noemenswaardige concurrentie van enig ander land. We kunnen alleen maar hopen dat volgend jaar minder problematisch is en dat we weer product naar overzeese markten kunnen zenden en al onze klanten in Europa kunnen bedienen", zegt Fernando Martí. "Dit jaar hebben we veel tegenslagen gekend. Gelukkig zijn we in de tuinbouw gewend om heroïsche veldslagen te leveren."

Voor meer informatie:
Morondo S.L.
Pol. Industrial Parcela M22
46814 La Granja de la Costera (Valencia) - Spanje
Tel: +34 96 225 44 11
jamarti@morondo.com
www.morondo.es


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.