Israëlische Maluma Avocado onderweg naar de EU, Cyprus en Turkije

Van het oorspronkelijke Zuid-Afrikaanse avocadoras met hogere opbrengst Maluma, met ongeveer 100.000 bomen aangeplant en in volle productie in Israël, zal ongeveer 300 ton dit seizoen naar Europa worden geëxporteerd. De licentiehouder die het ras in 2014 naar Israël bracht Oren Wallach, van Oren Nursery, zegt dat Cyprus is gestart met aanplanten en dat het ras nog zal worden geïntroduceerd in Turkije.

"Omdat mensen de Maluma-soort nog niet goed kennen, zijn de prijzen op de markt tussen de 10 en 15% lager dan de prijs van Hass, maar dat wordt gecompenseerd door de hogere opbrengst dan de Hass-soort. Israëlische telers oogsten ca 20-25 ton per hectare van het Maluma-ras. Het is een veel betere optie dan de Hass, omdat Maulma minder wisselvallig is. Ik ben een 'kwekerijman', ik verkoop de bomen aan grote coöperaties en kwekerijen die ongeveer 70% van de Israëlische markt vertegenwoordigen. Vorig jaar begonnen zij met de export van 100 ton Maluma naar Europa. Het werd goed ontvangen op de Europese markt, maar het was te weinig om conclusies te trekken. Dit jaar zullen we ongeveer 300 ton naar Europa exporteren," legt Wallach uit.

Hij geeft aan dat de Maluma slechts 200 hectare beslaat van de 14.000 hectare avocaoboomgaarden in Israël. Het totale aantal Maluma bomen dat hij heeft verkocht is ongeveer 100.000, vanaf de introductie in Israël in 2013 tot nu. Dit avocadoras heeft een kleinere pit (ca 10-15% van de vrucht) en dus meer vruchtvlees dan de Hass, waarvan de pit ca 20% beslaat.

"De Israëlische avocadosector is gebaseerd op het ras Hass. Het grootste probleem van de telers is dat het een gemiddelde van 14 ton per hectare oplevert. Dat is een zeer lage opbrengst terwijl het met onze teeltkosten niet genoeg oplevert om van rond te komen. Dat is één van de andere redenen dat ik de Maluma-soort hierheen gebracht heb. Het andere probleem met de Hass is dat deze op oude plantages kleine maten oplevert. De afgelopen 7 jaar hebben we diverse schimmelziektes in onze boomgaarden gehad. Het plaatsen van bomen in velden is ook lastig."

Maluma zal de Hass niet vervangen, maar zal worden geteeld en verkocht naast de Hass, De eerste bomen die geplant zijn in 2017, komen nu in volle productie. Vorig seizoen was er een enorme oogst in Israël, van meer dan 200.000 ton. Dat zorgde voor lagere prijzen. Daarom moeten telers de mogelijkheden verkennen. Tot nu toe werden in de markt goede prijzen betaald voor avocado's, maar er is nog geen grote vraag naar Maluma-planten. Ongeveer 2 jaar geleden verkochten we 35.000 Maluma-planten. Ik verwacht dat de verkoop gestaag zal stijgen als mensen bewust worden van de hoge kwaliteit van deze soort. Onze lokale markt verbruikt ongeveer 60.000 tot 70.000 ton per jaar. Mensen zullen langzaam de kwaliteit herkennen, omdat veel mensen gezond willen eten in restaurants, etc. In ons land houden mensen van avocado's, iedere Israëli consumeert ca 9,5 kg per jaar," zegt Wallach.

Hij bracht de Maluma vanuit Zuid-Afrika in 2013 naar Israël via Andre Ernst, van de kwekerij Allesbeste, door Wallach beschouwd als "één van de grootste avocado-experts ter wereld". "Helaas is hij overleden door corona. Hij is de eigenaar van de rechten op Maluma in Zuid-Afrika en over de hele wereld. Ik heb het van hem gekocht en ben de agent voor Israël, Cyprus en Turkije. Het aanplanten van Maluma is net begonnen in Cyprus en moet nog worden geïntroduceerd in Turkije. Maluma is een fantastisch ras dat extra waarde geeft aan de teler en de gebruiker," benadrukt Wallach tot slot.

Voor meer informatie:
Oren Wallach
Oren Nursery
Tel: +972 522 798 840
wallach.oren@gmail.com
www.orennursery.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.