Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export Senegalese mango's daalt

De export van Senegalese mango's is dit jaar 30% minder dan in 2021. "Door klimaatverandering hadden we een late bloei van het fruit. De vertraging was meer dan 30 dagen, waardoor we ons marktaandeel verloren. De export van mango's uit Senegal daalden van 24.000 ton in 2021 naar 16.000 ton dit seizoen," zegt Amadou Ndiaye Seck, General Manager bij ANS Inter-Export. In het geval van ANS Inter-Export komt deze daling neer op 40%, of meer dan 100 ton.

De daling vindt plaats terwijl de vraag groeit, vooral vanuit Nederland en Duitsland, waar de Senegalese mango's vooral populair zijn.

Ondanks esthetische en kleurproblemen in het begin van het seizoen, worden de Senegalese mango's nog steeds gewaardeerd om hun smaak, volgens Seck. "Het is algemeen bekend dat Senegalese mango's de beste ter wereld zijn." Deze kwaliteit wordt toegeschreven aan het klimaat. "Senegal heeft het klimaat en de grond die gunstig is voor de mangoteelt, met een klimaat in verschillende regio's dat wordt gekenmerkt door koele nachten en een maximumtemperatuur overdag van 38°C."

Een ander argument voor de voorkeur voor Senegalese mango's is hun nabijheid tot de Europese markt, waardoor het fruit beter geconserveerd blijft en kosten verminderd. Leveringen naar Europa duren ca 4 tot 5 uur door de lucht, 5 tot 10 dagen over zee en 6 tot 8 dagen over land.

"Waar watertekorten de teelt in andere landen bedreigen, profiteren Senegalese telers van een overvloed aan grondoppervlakte en grondwater, met 4.000 m3 waarvan slechts 7,5% wordt geëxploiteerd," aldus Seck.

ANS Inter-Export teelt het ras Kent onder de merknaam "Airbag" in de maten 6, 7, 8, 9, 10 en 12 en "Fashion" in de maten 8, 9, 10, 11, 12, 13 en 14. Het bedrijf is GlobalGAP, FR-BIO-XX en Fair for life gecertificeerd.

"We nemen ieder jaar deel aan Fruit Logistica en de MacFrut beurs. We willen uitbreiden naar andere markten in Europa en Noord-Afrika." Het bedrijf wil ook een verwerkingsactiviteit introduceren met de productie van gedroogde mango.

Wat de prijzen betreft, waarschuwt Seck, "dat een stijging wordt verwacht in februari en dat zij hun klanten hebben geïnformeerd. Dit komt door een complicatie van de biologische normen."

Voor meer informatie:
Amadou Ndiaye Seck
A.N.S Inter-Export
Tel: +221 70 645 54 95
manager@ans-inter-export.com

Publicatiedatum: