Diego Pérez van Hortalizas La Serrana (Spanje):

"Het winterseizoen van broccoli komt iets te traag op gang"

In Totana, in de regio Murcia, is Hortalizas La Serrana weer begonnen met de broccoli-oogst. Het teeltbedrijf heeft een areaal van 500 hectare. "Er is veel te weinig neerslag en de temperatuur is tot voor kort veel te hoog geweest. Gelukkig hebben we onze teelt mooi verspreid over meerdere gebieden, zodat we het seizoen kunnen starten in de hoger gelegen gebieden en zo gaandeweg afdalen. Ook op rassenniveau zorgen we voor diversificatie", legt Diego Pérez van dit bedrijf uit Murcia uit.

"We hebben verschillende rassen aangeplant naargelang de klimaatomstandigheden in de diverse teeltgebieden. En toch hebben sommige meer kou nodig dan er tot nu toe is geweest. We proberen een wekelijkse planning op te stellen voor de verschillende rassen op basis van de temperaturen die we verwachten in een bepaald teeltgebied, maar als het uiteindelijk gemiddeld 10 graden warmer is, zorgt dat voor een kortere groeicyclus en moet er vroeger worden geoogst. Er zit niets anders op dan ons aan te passen aan deze nieuwe omstandigheden."

Het areaal van verschillende vollegrondsgroenten in Spanje, en meer specifiek in de regio Murcia, heeft dit jaar een aanzienlijke terugval gekend. Hoewel de gegevens nog voorlopig zijn, wijst een raming van het Spaanse ministerie van Landbouw voor de regio Murcia, gepubliceerd op 30 september, op een opbrengstdaling van 65% voor Grano en Medio Grano uien, van 28% voor middellate aardappelen, van 9,4% voor spinazie of 11,6% voor selderij. Maar ook van andere groenten – die niet zijn opgenomen in de raming van het ministerie –, zoals bloemkool, zal de opbrengst volgens bronnen in de sector dalen. 

"Maar broccoli lijkt aan die trend te ontsnappen", merkt Diego op. "Ik denk zelfs dat er teeltbedrijven zijn die ervoor hebben gekozen om andere soorten gewassen te vervangen door broccoli. Het is gemakkelijker te telen dan bloemkool, er is minder productverlies en als alles goed gaat, zijn de winstmarges hoger. Bovendien zit de consumptie in de lift", legt hij uit.


Diego Pérez

"Op dit moment trekt het seizoen eigenlijk iets te traag op gang. Er zijn te weinig bestellingen voor de tijd van het jaar. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het milde klimaat in Europa, onze bestemmingsmarkt. Wanneer het koud begint te worden en er in de andere Europese landen geen eigen oogst meer is, dan pas trekt de export op gang. Dit jaar duurt het seizoen in Midden-Europa iets langer dan normaal."

Brutale kostenstijging
"De verkoopprijzen zijn mijns inziens niet correct ten opzichte van de stijging van de teeltkosten. De toename is zo brutaal dat de handelaren of supermarktketens die bij ons inkopen de cijfers niet geloven. Veel meststoffen zijn dubbel zo duur, en natuurlijk is er ook nog de energie", legt Diego uit. "Maar die kost stijgt natuurlijk voor iedereen, voor gelijk welk bedrijf en voor alle huishoudens. Maar precies daarom zou het ook voor de inkoper gemakkelijker moeten zijn om te begrijpen dat de koelkosten voor de bewaring van de broccoli tot het moment van verzending enorm zijn opgelopen."

Hortalizas La Serrana oogst van begin november tot eind juni zo'n 20 miljoen broccoli's die het verzendt naar klanten in heel Europa. Op die manier heeft het noorden van Europa ook in de maanden dat het zelf geen productie heeft toegang tot dit product.

"Voorlopig zien we geen relatie tussen de verkoopprijs en de teeltkosten, maar dat zal wel moeten gebeuren, anders stoppen we met telen en oogsten. Wij telers houden erg van ons werk, het is ons leven, maar de activiteit moet wel rendabel zijn. Als dat niet zo is, zijn we gedoemd te verdwijnen", besluit Diego. 

Voor meer informatie:
Hortalizas La Serrana S.L.
Diputación Lébor Bajo, 132
30850 Totana (Murcia) - Spanje
Tel: +34 659 584 131 / +34 605 967 271
info@hortalizaslaserrana.com
https://hortalizaslaserrana.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.