Peruaanse telers kondigen 48-uursstaking aan vanwege tekort aan kunstmest

Telers in de Peruaanse departementen Arequipa, Ica, Tacna, Moquegua, Puno, Ayacucho, Huancavelica, Apurímac en Cusco kondigen aan op donderdag 24 en vrijdag 25 november te staken uit protest tegen het tekort aan meststoffen voor hun gewassen.

De voorzitter van de Regionale Raad, Orlando Huanqui Guerra, legt uit dat de regering hen tot vier keer toe heeft beloofd een systeem op te zetten om kunstmest aan te schaffen, maar tot op heden is niets concreets uit de bus gekomen.

Bovendien zegt hij dat de telers zich "bedrogen" voelden toen de regering 43.000 ton aanschafte, terwijl er nood is aan minstens een miljoen ton.

Orlando Huanqui voegt eraan toe dat met het gebrek aan faciliteiten voor de productie van meststoffen in Moquegua en Cusco, en met de voortdurende wisseling van ministers, er onmogelijk kan worden voldaan aan de behoeften van de tuinbouwsector. De oogst van volgend jaar komt er zelfs door in gevaar.

De telersverenigingen geven ook aan dat door het tekort aan meststoffen de prijs van producten voor basisbehoeften al met 20% gestegen zijn.

La República, een krant, schrijft dat er meer dan 75.000 telers deelnemen aan deze 48-uursstaking. Ze eisen onder meer de goedkeuring van de regering van de directe import van urea via het Agroperú-fonds of Abrobanco, nadat de overheid al verschillende keren gefaald heeft in de aanschaf van dit product. Bovendien eisen ze een versterking van de waterinfrastructuur in het zuiden van het land. Dit jaar is dat deel van het land immers hard getroffen door droogte.

Een andere eis is het aftreden van de minister van Landbouwontwikkeling en Irrigatie, Patricia Ocampo.

Bron: infobae.com / larepublica.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.