Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Winkel prijst kwaliteit Spaanse import, zelfs ondanks vertraging door havenstaking

Meer vroege Zuid-Afrikaanse druiven voor de binnenlandse markt

De volumes druiven op de Zuid-Afrikaanse markt zijn heel hoog, omdat telers geen risico willen nemen met de houdbaarheid van hun druiven en in plaats van exporteren ervoor kiezen om meer van hun druiven binnenlands van de hand te doen.

De druiven komen momenteel zeer langzaam de pakstations binnen om ervoor te zorgen dat de kwaliteit op peil blijft na de recente zware regenval en hagel in sommige gebieden.

"Het is heel moeilijk om een goed beeld van de schade te krijgen en wat de invloed van de regen en hagel is geweest," zegt een druivenhandelaar, "maar we zien wel dat er meer wordt weggegooid in de pakstations."

Starlight druiven

Zeer goed seizoen Spaanse druivenimport
Soms oogsten telers hun druiven te vroeg om te profiteren van de hoge prijzen, maar dat beïnvloedt natuurlijk de kwaliteit. Daarom zijn er nog retailers die de laatste Spaanse druiven aanbieden, ook al is de prijs daarvan het dubbele van de prijs van de binnenlandse druiven van het nieuwe seizoen.

Een retailer zegt dat zij een zeer goed seizoen gedraaid hebben met de Spaanse druiven en dat de kwaliteit daarvan heel goed was, ondanks de vertragingen van de containers door de havenstakingen.

Betere eetkwaliteit vroege lokale druiven
Echter, de telers hebben dit jaar langer gewacht met het oogsten van de vroegste druiven. "Het suikergehalte dat we meten is niet veel hoger, maar de eetkwaliteit is zeker veel beter," merkt een exporteur op.

Op de locale markt beaamt een in druiven gespecialiseerde agent dat de vroege druiven zoeter zijn dan in andere jaren.

De druivenvolumes zijn ruim volgens hem, ook al is de vraag zwak, wat vaak het geval is in het midden van de maand.

Zwakke verkoop
De prijzen startten hoog, zoals altijd aan het begin van het druivenseizoen. Momenteel ligt de prijs tussen R100 (€ 5,60) en R150 (€8,40) voor een doos met 10 verpakkingen à 500 gram. De dozen van 4,5 kg komen pas later in het seizoen.

"Ieder jaar starten we met een klapper, maar het voelt alsof de verkoop zwakker is dan anders rond deze tijd van het jaar," zegt hij. Hij merkt op dat hij nog niets heeft gehoord over hagelschade of kwaliteitsproblemen van zijn telers.

AMT Trends meldt dat de druivenvolumes vorige week zijn gestegen met 74%, terwijl de prijs tegelijkertijd daalde met 40%. De gemiddelde prijs voor een kilo druiven is nu R37,73 (iets meer dan €2,00).

Publicatiedatum: