Hoe kunnen robots, cobots en drones bijdragen aan de tuinbouw?

Agribots komen eraan!

Agribots beginnen hun werk om telers te verlossen van de monotone taken van planten, telen en oogsten en om de problemen in verband met het tekort aan arbeidskrachten op te lossen.

EastFruit heeft herhaaldelijk de aandacht gevestigd op de innovaties van de tuinbouwrobotmarkt. In deel I en II van dit artikel wordt ingegaan op de belangrijkste tuinbouwrobots en op GPS gebaseerde geautomatiseerde zelfrijdende tuinbouwmachines, alsook op de drijvende krachten van de wereldwijde markt voor tuinbouwrobots.

Volgens een rapport van Kenneth Research over de wereldwijde markt voor tuinbouwrobots zal de wereldbevolking tegen 2050 met 40% groeien tot 9,7 mld, de fruitteelt zal wereldwijd verdubbelen tot 140 mln ha in 2050. De werkgelegenheid in de tuinbouw zal tegen 2050 halveren, met als gevolg een tekort van 5 mln fruitplukkers.

Door het tekort aan plukkers wordt nu al meer dan 10% van de groenten en fruit wereldwijd niet geplukt op velden en in boomgaarden. Dit komt overeen met de jaarlijkse consumptie in de EU.

Waarom hebben telers tuinbouwrobots nodig?
Tuinbouwrobots zijn autonome machines die worden gebruikt om de kwaliteit en efficiëntie van gewassen te verbeteren, de afhankelijkheid van handarbeid te minimaliseren en de algehele productiviteit te verhogen. Zo zijn werknemers op robotplatforms in de tuinbouw en fruitpluk twee keer zo efficiënt als werknemers die ladders gebruiken.

Tuinbouwrobots, agribots verbouwen en oogsten gewassen. Daarnaast voeren ze andere taken uit die voor een mens complex en eentonig zijn, die in verband staan met laden, water geven, bemesten, wieden, gegevensverzameling, veldkartering, bodemanalyse, milieubewaking, enz.

Robots of cobots?
Voor veel sectoren, waaronder de tuinbouw, zijn robots "cobots" geworden (samenwerkende robots waarop kan worden vertrouwd om taken namens een mens uit te voeren). Met behulp van IoT-oplossingen kunnen cobots nu preciezere taken uitvoeren, afhankelijk van hun vermogen. Cobots blijven het snelst groeiende segment voor industriële automatisering, met een CAGR van 43,4% van 2021 tot 2027.

Het is de zoektocht naar de perfecte interactie tussen mens en machine in de tuinbouw.

Moderne cobots zijn veelzijdig en flexibel en passen zich aan de tuinbouw aan, vooral waar stedelijke tuinbouw zich ontwikkelt. In Singapore streven ze naar 30% van de lokale voedselteelt via lokale farms in 2030. De overheid moedigt telers aan om automatisering en cobots te implementeren om de productiviteit en financiële winst te verhogen. Naarmate er meer cobots in het agrarische landschap worden geïntroduceerd, zullen opleidingen in robotica technologie gewoner worden dan voorheen.

Klik hier om het volledige artikel op EastFruit te lezen en klik hier om deel twee te lezen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.