BelOrta start volgende week verkoop van Fred-peer

"Snelle verkoop van Gala en Golden Delicious kan uiteindelijk positief zijn voor bewaarappelen als Jonagold"

Tholen - De verkoop op de hardfruitmarkt verloopt goed op het moment bij BelOrta. "Conference loopt vlot en ook voor appels verkopen we een hoger volume dan afgelopen jaar", vertelt Laurent De Smedt van BelOrta. "Echter zijn de prijzen voor de appels nog altijd niet leefbaar voor telers."

Grote reden hiervoor ligt, zoals bekend, in de grote volumes op de markt. "Er is veel concurrentie vanuit het buitenland en bovendien willen telers niet te lang bewaren vanwege de elektriciteitskosten. Het contract van bepaalde telers loopt tot het einde van het jaar. Zij willen dus ook absoluut leeg zijn voor het nieuwe jaar begint." Het resulteert wel in de hoop bij de veiling dat de prijzen vanaf februari/maart zullen aantrekken. "We horen dat de kwaliteit van de Gala en Golden Delicious ondermaats is in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië, waardoor deze snel verkocht moeten worden. Bewaarappels zouden het daarom toch goed kunnen doen richting het einde van het jaar. Daarvan kan de Jonagold wellicht profiteren. We zullen moeten wachten op de cijfers van WAPA over de situatie in omliggende landen, maar mits er voldoende verkocht is, zijn we hoopvol. Vorig jaar dachten we dit echter ook, maar toen eindigde het seizoen slecht voor appels. Het blijft koffiedik kijken."

Voor de perenmarkt ziet de hardfruitspecialist op dit moment weinig reden tot zorgen. "De peren zijn mooi en de laatste weken zijn de kleine maten ook aangetrokken. Bovendien schuiven de volumes goed; er wordt goed gesorteerd en goed verkocht. De voorraad gaat sneller achteruit dan vorig jaar, wat natuurlijk positief is." Laurent verwacht ook dat het Europese areaal in balans zal blijven. "In Polen wordt wel meer aangeplant, maar in Italië zien we dat het areaal achteruit gaat."

Ten slotte zijn ze bij BelOrta tevreden over het verloop van het seizoen bij de clubrassen. "Over de start van het Kanzi®-seizoen zijn we zeer tevreden. Deze wordt goed verkocht. Bovendien starten we morgen met de sortering van de Fred®-peren, waarna we deze volgende week zullen gaan vermarkten. Die zit er dus aan te komen voor de komende weken."

De Fred wordt beschreven als een gebloste peer, vergelijkbaar met de QTee®. "Qua vorm is de Fred wat langer", legt Laurent uit. "Het is een peer met een blos en groen-gele achtergrond. We zien dat de populariteit hiervan groeiende is. In Duitsland wordt hij inmiddels ook al verkocht en de partner in Frankrijk, Blue Whale, heeft ook een goede oogst gehad dit jaar. Dat areaal groeit elk jaar. We zijn hier dus zeker hoopvol over."

Voor meer informatie:
Laurent De Smedt
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)15 55 11 11
info@belorta.be 
www.belorta.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.