Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eitan Zvi, Galilee Exports: "Prijzen en vraag in Europa zijn zeer goed"

Israël zal in seizoen 2022-23 30 tot 40% minder avocado's oogsten

Israël zal in dit seizoen 2022-23 tussen de 30 en 40% minder avocado's oogsten als gevolg van het koude weer van vorig jaar, dat de bloei beïnvloedde. Eitan Zvi, VP marketing van Galilee Exports in Israël: "Door het koudste weer in 50 jaar dat we vorig jaar hadden, dat de bestuiving en de bloei beïnvloedde, zien we tot 40% kleinere volumes. De avocado's zijn daardoor ook minder groot. De prijzen en de vraag naar onze avocado's op onze belangrijkste markten in heel Europa zijn echter zeer goed."

"We zijn het seizoen eind augustus begonnen met de vroege rassen, wat we de zomerrassen met groene schil noemen. Bij Galilee Exports hebben we ongeveer 35% minder fruit dan vorig jaar. Bij de groene avocado's zijn we nu overgestapt op andere rassen. We kregen zeer goede prijzen in Oost-Europa. Op de binnenlandse markt in Israël krijgen we sterke concurrentie van ons zusterbedrijf, vooral bij de grote maten. We zijn een paar weken geleden begonnen met een beperkt volume aan Hass-avocado's. De prijzen op de markt zijn erg goed. Dit komt vooral door tekorten op de markt, omdat het seizoen is beëindigd in Peru," legt Zvi uit.

Galilee Export, een van de grootste exporteurs in Israël, werkt met een aantal telers in het land, die ook de belangrijkste aandeelhouders van het bedrijf zijn.

Zvi zei dat het vorig jaar niet vroor, maar dat het een 'on-seizoen' was, terwijl dit jaar naar verwachting een 'off-seizoen' zal zijn, met kleinere volumes en maten. Door de kou was er minder bijenactiviteit, wat leidde tot een slechte bestuiving en uiteindelijk minder bloei van de bomen. "De verdeling in grootte is daarom kleiner dan vorig jaar, vooral aan het begin van het seizoen, door de late bloei die we in Israël hadden. In april verbeterden de temperaturen en hadden we betere bestuiving. Israël kampt met een lage opbrengst. We gaan volgende week de Ettinger-oogst afronden. We gaan over op rassen als Pinkerton en Arad, die de voorkeur genieten op de markt. We zien een grotere vraag en hogere prijzen. Tegen de Kerst zal het nog beter gaan. We willen de Hass-volumes in januari verhogen, maar we moeten er rekening mee houden dat Israël 30 tot 40% minder volume heeft dan vorig jaar."

Volgens Zvi blijft de sterke Israëlische shekel ten opzichte van de euro een uitdaging voor exporteurs en telers. "De sterke shekel blijft een uitdaging, vooral wanneer we concurreren op de binnenlandse markt. Onze Hass-avocado's gaan allemaal naar Europa: Duitsland, Frankrijk en het VK. Onze avocado's met groene schil worden hoofdzakelijk naar Oost-Europa verzonden. Onze Hass-avocado's gaan niet naar de VS of andere markten; onze focus blijft voornamelijk op Europa gericht. Dit is de markt waar we ons op richten. We zullen Hass-avocado's oogsten en verschepen tot april en de groene avocado's tot begin maart 2023," verklaart Zvi.

Voor meer informatie:
Eitan Zvi
Galilee Exports
Tel: +9723 6539014
eitan.z@galil-export.com  
www.galilee-export.com   

Publicatiedatum: