Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fotoreportage: 10 jaar Elea & PEF Advantage Days 2022

Op 16 en 17 november organiseerde Elea Technology de inmiddels jaarlijkse PEF Advantage Days in haar hoofdkantoor in Quakenbrück, Nedersaksen. Tegelijkertijd vierde het innovatieve bedrijf dit jaar haar 10-jarig bestaan. In een uitgebreid voorprogramma vol lezingen, machinedemo's en discussierondes blikten onderzoekers en partners van Elea en het naburige Duitse Instituut voor Levensmiddelen-technologie (DIL) terug op de ontwikkeling en marktintroductie van het innovatieve PEF-systeem (Pulsating Electric Fields). Bovendien werden de laatste bevindingen gedeeld met betrekking tot de verdere toepassingsmogelijkheden van het proces.

Klik hier voor de fotoreportage.

PEF ziet toepassingen in AGF-sector
De laatste jaren heeft het PEF-proces haar waarde bewezen, vooral in de aardappelsector, d.w.z. bij de verwerking naar chips en friet. Maar de nieuwe technologie raakt ook steeds meer ingeburgerd in andere toepassingsgebieden, zoals groenten, fruit en zuivel.
Marianna Giancaterino van het BOKU Austria Research Institute gaf inzicht in de laatste onderzoeksresultaten op het gebied van vriesdrogen. "Na de PEF-behandeling hadden de behandelde aardbeien aanzienlijk meer 'bite' dan conventioneel fruit, wat weer een positief effect heeft op de aantrekkelijkheid van het fruit als snack voor de consument. Hetzelfde geldt voor de verwerking van kersen. PEF maakt een zachte verwerking mogelijk zonder kwaliteitsverlies en met minder water- en energie-input", aldus Giancaterino.

Minder verlies door grotere flexibiliteit
Elea-onderzoeker en moderator van de dag Claudia Siemer ging in op deze bevindingen en sprak over de voordelen van PEF-toepassing in verschillende stadia van groenten- en fruitverwerking. PEF maakt onder meer preciezer snijden van groenten en fruit mogelijk, wat uiteindelijk bijdraagt tot een mooiere kleur en uitstraling van het product. "In het geval van paddenstoelen bijvoorbeeld hebben we al een vermindering van 15 procent van het snijverlies gezien. We zagen vergelijkbare resultaten in de aspergesector, waar PEF aantoonbaar minder breuk veroorzaakte dankzij de toegenomen elasticiteit en flexibiliteit," aldus Siemer.

Minder energieverbruik, lagere kosten
De toegevoegde waarde van het PEF-proces bij het blancheren werd geschetst aan de hand van een casestudy over wortelen. PEF versnelt de verlaging van de temperatuur tijdens het blancheren, waardoor het hele proces sneller wordt. Dit heeft op zijn beurt een positief effect op het energieverbruik en dus op de kosten. Een soortgelijke conclusie werd getrokken voor wat betreft het invriezen van wortelen, aangezien de invriestijd dankzij PEF tot 25% kon worden ingekort, met behoud van de textuur.

Groot toepassingspotentieel voor wat betreft drogen
Artur Wiktor, onderzoeker op het gebied van levensmiddelen-technologie aan de Universiteit van Warschau, richtte zich vervolgens op het gebruik van PEF bij het drogen. "Drogen wordt nog steeds beschouwd als de beste methode voor de verwerking van overschotten in de groenten- en fruitsector, maar het is zeer energie-intensief," aldus Wiktor. "Het voordeel van het PEF-proces is dat de techniek kan worden gecombineerd met alle conventionele droogmethoden, of het nu gaat om luchtdroging, vriesdrogen, enz. Voor aan de lucht gedroogde mango's bijvoorbeeld hebben wij een vermindering van de droogtijd met 50% vastgesteld, en soortgelijke resultaten zagen we bij wortelen. Bij dit laatste product zien we ook dat de wortelen minder verkleuren bij langdurige opslag; een extra voordeel van de PEF-behandeling."

Klik hier voor de fotoreportage.

Voor meer informatie:
Elea Technology GmbH
Prof.-von-Klitzing-Str. 9
D-49610 Quakenbrück, Duitsland
+49 (0) 5431 92629 70
info@elea-technology.com   
elea-technology.com

Publicatiedatum: