Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francisco Mas van Frutas y Hortalizas Mas Serrano (Spanje):

"Stabiele afzet gedurende hele Spaanse granaatappelseizoen vanwege kleinere oogst"

De beperkte aanvoer van Spaanse granaatappelen dit jaar – de oogst viel met ongeveer 30% terug als gevolg van hittegolven en droogte – heeft sinds de start van het seizoen in augustus voor een stabiele afzet gezorgd. De stijging van de kosten weerspiegelt zich echter nog steeds niet in de verkoopprijzen. 

"We hebben nu al vier maanden een stabiele afzet gezien de lagere oogst dit jaar. Nu zitten we in het derde en laatste deel van het seizoen en we hebben nog genoeg volumes en goede kwaliteit om aan alle bestellingen te voldoen", zegt Francisco Mas, commercieel directeur van Frutas y Hortalizas Mas Serrano uit Elche, Alicante. "Nu het kouder begint te worden en Kerst nadert, zal de afzet van granaatappelen toenemen." 

"Momenteel gaan de laatste voorraden van de Wonderful granaatappel de deur uit en richten we ons al volledig op de verkoop van Mollar de Elche, het enige ras op de markt dat een beschermde oorsprongsbenaming heeft. In Spanje werken bijna alle supermarktketens met de BGA-granaatappel, maar ook uit andere Europese landen, met name in Frankrijk en België, komt er steeds meer erkenning. Dat heeft zeker te maken met het promotiewerk van de Toezichtsraad, maar ook de consument beseft heel goed welke garanties een BGA biedt", zegt Francisco Mas. 

De teelt-, verwerkings-, verpakkings- en transportkosten zijn voor alle gewassen omhooggeschoten. Voor enkele groente- of fruitsoorten kunnen de kosten worden doorgerekend in de verkoopprijzen – dat hangt af van de afzonderlijke marktomstandigheden –, maar bij andere niet, althans niet voldoende om de activiteit rendabel te houden. En dat is precies het geval met de granaatappel.

"We hebben moeite om de kostenstijgingen in de prijzen onder te brengen, want veel supermarktketens nemen de prijzen van eerdere seizoenen als referentie, ondanks dat er dit jaar minder productie is. De extra kosten worden op dit moment grotendeels door de telers en handelsbedrijven op zich genomen. Daar moet echt verandering in komen", geeft de teler aan. 

Het bedrijf uit Alicante, dat nu al 8 miljoen kilo granaatappelen op de markt brengt van allerlei rassen, zoals Acco, Smith, Wonderful, Valenciana en Mollar, wil het productie- en verkoopvolume nog verder uitbreiden.

Ondertussen is ook de artisjokoogst weer begonnen. Wegens de onzekere situatie als gevolg van de niet aflatende kostenstijging en de beperking van water voor irrigatie, is het areaal van dit gewas gekrompen in de belangrijkste teeltgebieden. 

Voor meer informatie:
Francisco Mas
Frutas y Hortalizas Mas Serrano, S.L.
Partida de Daimes, P.1 nº 96
03294 Elche (Alicante) - Spanje
Tel: +34 965457063
Tel: +34 610777138
fran@masserrano.es 
www.masserrano.es 

Publicatiedatum: