Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Rooskleurige toekomst diepgevroren groenten"

De vooruitzichten voor de Spaanse diepvriesindustrie blijven positief, ondanks de impact die stijgende kosten hebben op deze sector. Álvaro Aguilar, algemeen secretaris van Asevec, de Spaanse vereniging van producenten van diepgevroren groenten, heeft in een interview met nieuwsdienst Efeagro aangegeven dat de productieramingen voor 2022 uitkomen op een volume van 941.351 ton, bijna 22.000 meer dan in 2021 (919.534 ton) en ruim het dubbele van 2012 (438.732 ton). "Dit jaar is de groei iets trager dan in andere jaren. En ook in dit laatste trimester kunnen problemen op teeltgebied en de algemene economische situatie nog wat roet in het eten gooien." 

"De regens en vorst in de lente en de hete zomer hebben een impact gehad op de teelt in Spanje. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de inflatie en de kostenstijgingen." In dit verband haalt hij de forse prijsstijgingen van transport, zaden, gewasbeschermingsmiddelen, hout of plastic aan, maar vooral de energietarieven, want die hakken er hard in in een sector die grote hoeveelheden energie nodig heeft om het voedsel in het vriezen.

"Net toen het leek dat de pandemie voorbij was, kwam de oorlog in Oekraïne. De elektriciteitstarieven zijn gekkenwerk vergeleken met drie of vier jaar geleden, ondanks de iets lagere prijzen in Spanje en Portugal wegens de 'Iberische uitzondering'."

Asevec vertegenwoordigt acht bedrijven die samen 95% van de diepgevroren groenten produceren in Spanje. "Het is een zeer geconcentreerde sector." Deze bedrijven hebben 21 productielocaties in de teeltgebieden en vier logistieke centra verspreid over verschillende delen van het land.

De grootste klanten bevinden zich in Europa, met name in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, maar er worden ook Spaanse diepgevroren groenten geëxporteerd naar de Verenigde Staten, Brazilië of China. In 2021 exporteerde Spanje 144.717 ton broccoli, 101.447 ton paprika's en 67.398 ton erwten.

Door het grote aanbod verse groenten in Spanje wordt het gros van de diepgevroren groenten voor de export bestemd, "ondanks het feit dat groenten die slechts een paar uur na de oogst worden diepgevroren misschien zelfs een betere nutritionele samenstelling hebben."

"Ondanks de huidige onzekerheid zien we de toekomst optimistisch tegemoet. In de komende vier jaar zou Spanje marktleider kunnen worden in Europa, een positie die België nu bekleedt. Voorwaarde is wel dat de inflatie een halt wordt toegeroepen en er geen nieuwe belastingdruk komt."

Bron: efeagro.com

Publicatiedatum: