Energiekosten eisen ook zijn tol bij Vergro

"Verkoop voor peren verloopt vooralsnog stabiel, maar appelmarkt overvol"

Tholen - De verkoop op de perenmarkt loopt vooralsnog redelijk goed door. "Het is wel moeilijk om aan product te geraken, maar sinds deze week zien we dat de prijzen stijgende zijn", vertelt Dominiek Noppe van Vergro. "De dagverkopen zijn wat duurder geworden en gaan stilletjes aan richting de prijzen van de palloxverkoop. Omdat er veel verschil is tussen partijen met grote en kleine maten is het echter moeilijk om het afzonderlijk te beoordelen."

Door de problemen met de oogst in Zuid-Europa liggen er echter wel kansen voor de Belgische peren op de huidige markt. "De prijzen van de laatste weken hebben dit laten zien en we hopen dat het zich ook doorzet. Wel merken we dat er redelijk wat uitval is tijdens het sorteren. Meer dan andere jaren zien we peren met plukschade, maar als deze er eenmaal uit zijn, hebben we een heel mooi product kunnen realiseren." Toch kijkt de exporteur met argusogen naar de rest van het seizoen. "Het is zodanig warm geweest dat men altijd nog voor verrassingen kan komen te staan. We zullen maandelijks moeten evalueren wat er in de koelcellen zit. Als je ziet dat er partijen snel achteruit gaan in de frigo is het noodzaak om deze snel te ruimen. Dat is voor nu onze boodschap."

Appelmarkt overvol en geen lokale tomaten
Waar de perenverkoop een vrij positief beeld laat zien, gaat het sentiment bij de appels toch compleet de andere kant op. "De handel in appels is een ramp. Voor onze eigen appels, Gala en Evelina, hebben we nog wel klanten. Dat loopt wel prima door, maar bijvoorbeeld de Jonagold moeten we echt niet inkopen. Dat doen we alleen als er een markt voor is. Nu gaan we hierin echter geen onnodige risico's lopen. Er zijn simpelweg heel weinig landen zoekende op het moment. Iedereen heeft genoeg eigen volumes en de landen die wel zoekende zijn, stuur je vanwege de risico's liever geen handel heen."

Belgische en Nederlandse tomaten, een andere belangrijke productgroep, heeft de exporteur nauwelijks tot niet van de winter. "We hebben vrijwel geen telers die belichte teelt doen van de winter. Dat ligt tot februari/maart zo goed als stil. Wel zullen we voor onze vaste lijntjes de blik gaan richten op importtomaten uit Spanje of Marokko, maar Nederland en België zal eigenlijk nihil zijn."

Hoge energiekosten drukken pret nieuw koelcentrum
Vergro heeft sinds september een nieuw koelcentrum in gebruik genomen, waar 10 miljoen extra kilo's fruit bewaard kan worden. Dit ging gepaard met een feestelijke opening eind juli. Toch hebben ze hier nog weinig plezier aan kunnen beleven. "De extra ruimte is prachtig. September is traditiegetrouw echter de hoogste maand qua koeling. Het resulteerde in een energiefactuur die hoger was dan heel het vorige jaar. Vanaf oktober zijn de energieprijzen in België wel gehalveerd, waardoor we nog niet compleet paniekeren. We hadden ook al iets meer marge gerekend om uit de energiekosten te komen, maar tenzij de energiekosten echt nog een duik zullen nemen, gaan we in dit segment toch de nodige verliezen draaien."

Voor meer informatie:
Dominiek Noppe
Vergro
Kleine Roeselarestraat 5
8760 Meulebeke, België
+32 051 48 90 76
info@vergro.com 
www.vergro.com         


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.