Vrijwilligers oogsten pronkbonen 'Preisgewinner'

Op De Beersche Hoeve zijn onlangs weer de stokbonen geoogst, met hulp van een grote groep vrijwilligers. Meer dan 30 mensen hielpen mee met de oogst van de prachtige pronkbonen 'Preisgewinner'.

De bonen worden dezelfde dag in de peulen nagedroogd. Vervolgens worden de bonen door een dorsmachine uit de peulen gewreven en gaan ze in bigbags naar Bingenheimer Saatgut in Duitsland. Daar worden ze getest op kiemkracht, verpakt en verkocht aan particulieren en tuinders.

Beersche Hoeve: veredeling van zaadvaste gewassen
De meeste groenten in Nederland zijn f1-hybride. Dit hybride zaad van de grote multinationals kan niet door boeren gebruikt worden om zelf mee door te kweken of te veredelen. Door zaadvaste gewassen te veredelen en het zaad daarvan te vermeerderen, draagt de boerderij bij aan meer variatie op het land en in de winkel. Boeren kunnen met deze gewassen zelf weer verder kweken en veredelen, en de gewassen in de loop van de tijd aanpassen aan de teeltomstandigheden van hun regio. Op de Beersche Hoeve worden diverse soorten zaadvaste groenten veredeld en vermeerderd. Van stokbonen bestaan geen f1-hybride varianten. Deze zijn standaard zaadvast, maar worden ook veredeld en vermeerderd op De Beersche Hoeve.

Pronkboon Preisgewinner.

Mieke Lateir van Bingenheimer Saatgut
"Wij verkopen zaadvast biologisch en biodynamisch zaadgoed", zegt Mieke Lateir. "Zaadvaste gewassen zijn volgens natuurlijke processen veredeld en vermeerderd, zodat boeren en (moes)tuiniers voor hun zaadgoed niet afhankelijk zijn van de gangbare F1-hybride zaden. Ook zitten er op ons zaad geen patenten of kwekersrechten en kan iedereen er zelf mee verder kweken, wat niet kan of mag met de meeste F1-hybriden. Wij willen dat er weer meer genetische diversiteit in onze gewassen komt, zodat boeren meer keuze hebben in zaadgoed voor hun lokale situatie."

Mieke op een veld met wortels

Binnenkort kun je zaadgoed van zaadvaste groenten kopen in Odin winkels en in de Odin webshop. Je kunt ze ook kopen via de webshop van De Beersche Hoeve.

Voor meer informatie: info@odin.nl en www.odin.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.