EU-commissie komt met voorstel kunstmeststoffen: "Concrete Europese aanpak blijft uit"

Gisterenavond stelde de Europese Commissie tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement haar mededeling voor rond de beschikbaarheid en betaalbaarheid van meststoffen. Hilde Vautmans, Vlaams lid van de Europese landbouwcommissie, is tevreden dat de Europese Commissie het probleem erkent, maar mist een concrete Europese aanpak op lange termijn.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): "Op aandringen van het Europees Parlement en de Europese landbouwcommissie komt de Europese Commissie eindelijk met een voorstel rond de beschikbaarheid en betaalbaarheid van meststoffen. Hoewel ik zeer tevreden ben dat de Europese Commissie het probleem in de sector erkent en ook het belang van meststoffen voor onze voedselzekerheid, mis ik opnieuw een concrete Europese aanpak om de beschikbaarheid en betaalbaarheid van kunstmeststoffen aan te pakken. Ondanks we dit jaar een stijging van 25% zien in de opbrengsten, wordt dit volledig teniet gedaan door een enorme stijging van de kosten met 40%. De cijfers van onze landbouwers gaan in het rood. Op korte termijn zien we wel een aantal goede voorstellen, zoals de overheidssteun aan producenten én landbouwers of de overheidstussenkomst in de aankoop van kunstmeststoffen. Het is vooral op lange termijn dat ik een echte Europese strategie mis. We moeten onafhankelijk worden van derde landen voor onze kunstmeststoffen, inzetten op precisielandbouw en ook kijken naar dierlijke mest als vervanging voor kunstmeststoffen. De maatregelen die nu werden voorgesteld wijzen vooral terug naar de lidstaten. Ik hoop dat er ook nog een Europees antwoord volgt mét een strategie op lange termijn."

Voor meer informatie:
Hilde Vautmans
+32 (0)478 66 28 32
www.hildevautmans.eu 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.