Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De afzet van gele kiwi’s, zowel bio als Demeter, loopt vlot in Europa"

In Noord-Spanje worden de eerste kiwi’s pas over enkele dagen geoogst, maar het Spaanse kiwiseizoen is eigenlijk al weken geleden begonnen in iets warmere gebieden, zoals de provincie Badajoz. Het gewas past er zich goed aan aan de klimaatomstandigheden, die ook toelaten iets andere rassen te telen. Haciendas Bio teelt er gele kiwi’s, zowel biologisch als met Demeter-certificaat. Deze kiwi’s komen overigens op de markt in een heel interessante periode, gezien het lagere fruitaanbod van andere teeltgebieden. 

"In 2019 zijn we begonnen met het telen van kiwi's. Dat kwam op verzoek van onze bio-klanten, die ook naast de andere producten kiwi’s van ons wilden betrekken", vertelt Miguel Aceituno van dit bedrijf uit Extremadura. "Dit is het tweede jaar dat we productie hebben en de afzet loopt vlot. Vooral de meest commerciële maten raken heel snel verkocht aan de groothandels waarmee we werken, voornamelijk in Duitsland en Frankrijk."

"In Spanje hebben we voorlopig weinig product verkocht, maar we hebben op dit moment ook nog maar een beperkt aantal biologische gele kiwi's beschikbaar", vertelt Miguel. "De vooruitzichten zijn anderzijds wel positief. Er zit meer product aan te komen."

Op consumptieniveau laten de gele kiwi en de biologische variant een interessante ontwikkeling zien in Europa, terwijl de klimaatomstandigheden en bodemeigenschappen in de Guadiana-vallei bij Badajoz toelaten dit fruit te oogsten op een moment –eind september/begin oktober– dat zeer voordelig is op commercieel vlak. Het assortiment fruit van andere Spaanse teeltgebieden is dan immers iets minder ruim, en er zijn dan nauwelijks kiwi’s van Spaanse bodem verkrijgbaar.

Een nieuwe kans voor Badajoz
Volgens Alberto Samperio, teelttechnicus bij Haciendas Bio, heeft het gewas zich in Extremadura goed aangepast, maar het vereist een ander beheer dan de teelt in de heuvels en de bergen. "Het probleem in Badajoz zijn de hoge temperaturen en hoge stralingsniveaus in de zomer. In vergelijking met andere fruitsoorten is daarom een grotere investering vereist in beschermende structuren om te voorkomen dat de kiwi’s in de zomer zonnebrandschade oplopen. Deze teelt biedt zeker nieuwe kansen voor onze streek." 

"Teelttechnisch is het overigens een eenvoudig gewas en ook de teeltkosten zijn vergelijkbaar met die van ander fruit zoals perzik, nectarine of pruim. Er zijn zeer weinig gewasbeschermingsmiddelen nodig, wat de biologische productie natuurlijk vergemakkelijkt. En bovendien wordt er geoogst wanneer het seizoen van de andere gewassen in Extremadura al voorbij is."

Haciendas Bio teelt al zijn groenten en fruit met respect voor het milieu op biodynamische wijze. Het volledige aanbod van het ruime assortiment is biologisch en Demeter gecertificeerd, wat de exclusiviteit van de gele kiwi's nog vergroot.

"Nu doen we onze eerste ervaringen op, maar in 2023 of 2024 kunnen we misschien beginnen na te denken over uitbreiding van de teelt om via programma's de supermarkten in Europa te beleveren", zegt Miguel.

Voor meer informatie:
Haciendas Bio
Parque Ecológico Haciendasbio
Carretera EX 209 Km 56.4
06800 Mérida (Badajoz) - Spanje
Tel: +34 924 097 000
www.haciendasbio.com

Publicatiedatum: