Oogst Rojo Brillante kaki's al een maand op gang in Italië

De vraag naar kaki's is groot en de prijzen lijken de Italiaanse telers tevreden te stellen. Ongeveer een maand na de start van het seizoen bezochten we een kakiboomgaard in Basilicata. Antonio Savoia stond ons te woord, een teler uit Montalbano Jonico (Matera) die 12 hectare Rojo Brillante kaki’s heeft en leverancier is van Gallicchio Frutta. 

Antonio Savoia

"Ik teel dit ras al 8 jaar. Ik was een van de eersten in de regio die het plantte en tot nu toe is de interesse alleen maar toegenomen. Dat komt omdat het fruit gemakkelijk te consumeren is en daarenboven aantrekkelijk en lekker is. Sinds het begin was ik overtuigd van het potentieel van de kaki." 

Het lijkt een goed jaar te worden, zowel wat betreft productkwaliteit als vraag. De prijzen liggen zelfs 15% hoger dan vorig seizoen. "Als de markt en de afzet de komende 4-6 weken op dit niveau blijven, dan zal de balans meer dan positief zijn", zegt de teler.

Rojo Brillante, een ras van Spaanse oorsprong, wordt gekenmerkt door een intense en uniforme oranje kleur, stevig en knapperig vruchtvlees, de afwezigheid van pitjes en een houdbaarheid van meer dan 10 dagen.

Oogstmedewerker met kaki's

Een factor die vanaf het begin van de groeiperiode voor problemen heeft gezorgd – en nu eigenlijk nog altijd – zijn de weersomstandigheden. "De voorjaarsvorst heeft de opbrengst met ongeveer 30% teruggeslagen. Vervolgens hebben hagelbuien in augustus schade aangebracht aan een groot deel van mijn percelen die niet beschermd zijn met hagelnetten (ongeveer 6 hectare). Dat zorgde voor een verdere deuk in de oogstraming. En daarna was er sprake van de Middellandse Zee-vlieg. Die plaag hebben we moeten inperken met specifieke behandelingen", vertelt Savoia. 

Oogstfase

"We beleven een veel warmere herfst dan normaal, met temperaturen boven de seizoensgemiddelden. Dit houdt in dat de planten heel actief blijven en het fruit verder aangroeit. Dat lijkt positief, maar het kan soms een handicap zijn bij de afzet. De ideale maat voor de Rojo Brillante kaki's is 240-280 g, maar dit jaar hebben we veel fruit van zelfs 550-600 g", besluit de teler.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.