Dennis Blankendaal, Frysk Witlof:

"Witlofprijzen zijn gelukkig hersteld, maar zullen verder moeten stijgen"

Tholen - De eerste helft van het jaar was het bar en boos op de witlofmarkt. "Veel telers zaten met teveel pennen en een hoge kostprijs, dus hebben een flinke klap gehad. Nu is het gelukkig een stukje beter. De productie per vierkante meter is ook wat lager, maar de prijzen zijn daarentegen wel gestegen. Inmiddels liggen de prijzen van witlof dik boven de euro per kilo. Tegelijkertijd moet de prijs nog verder omhoog, want anders houden we het als Nederlandse witloftelers niet vol", waarschuwt Dennis Blankendaal van Frysk Witlof.

"Eigenlijk alles is duurder geworden. Met name energie was de afgelopen maanden een probleem, gelukkig zakken de energieprijzen nu iets, maar het is nog altijd spannend. Het houdt namelijk niet op bij energie, ook de kosten voor de pennen, arbeid en verpakkingen zijn fors gestegen. In die zin is het een pittig jaar geweest. Gelukkig hebben we een stabiele afnemer aan de Nederlandse supermarkten en ook de export, vooral naar Italië, trekt nu weer aan", aldus Dennis. De kwaliteit van de pennen ziet er volgens de teler goed uit. "Ze zijn niet overdadig grof, maar zien er gewoon goed uit. In januari nemen wij proeftrekken van alle partijen, dan weten we meer."

Frysk Witlof trekt jaarlijks tussen de 250 en 280 hectare witlof van wortels van Nederlandse en Belgische herkomst en is daarmee het grootste witlofbedrijf van Nederland. Het bedrijf heeft de beschikking over moderne verwerkingslijnen waarmee het in piekperiodes een capaciteit aan kan van 170 ton in de week, verpakt of onverpakt. Eind januari ging de verbouwing met verdere automatisering van de oogstlijnen van start. "Dat was een hele operatie. Bij automatiseren komt er heel wat meer bij kijken dan een paar trekcellen neerzetten. Het was best een zoektocht om alles op elkaar aan te laten sluiten. Inmiddels begint het erop te lijken. Maar we zijn er nog lang niet, dit is pas het begin."

Voor meer informatie:
Dennis Blankendaal
Frysk-Witlof B.V.
Frjentsjerterdyk 12
8855 XC Sexbierum
T: (0517) 59 27 72
M: 06 83 98 64 24
Dennis@frysk-witlof.nl 
www.frysk-witlof.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.