"Sensation is meest succesvolle aardbeienras in Egypte"

Iets meer dan een jaar geleden zag het Egyptische aardbeienmerk Mozare3 het levenslicht. Het bedrijfsmodel van de onderneming is gebaseerd op het contracteren van kleinschalige telers, aan wie ook technische ondersteuning wordt geboden, en het organiseren van de afzet. 

"Vorig jaar oogstten we nog 2.000 ton, dit seizoen wordt het om en nabij de 20.000 ton. We werken het meest met Amerikaanse rassen, vooral die uit Florida", zegt Ahmed Elkot, teeltmanager aardbeien bij Mozare3. Sensation is volgens Ahmed Elkot het meest succesvolle ras in Egypte, omdat het het meest gevraagd wordt voor de export.

Momenteel verkoopt het bedrijf zijn productie nog door aan exporteurs en lokale voedselverwerkende bedrijven, maar volgend seizoen hoopt het ook zelf te exporteren.

Met de energiekosten die de pan uitrijzen, vindt het debuut in een moeilijke context plaats. "30% van de kleinschalige telers met wie we werken is al overgestapt op zonne-energie en we bieden technische ondersteuning en advies om dat aantal nog te vergroten. Ons doel is om binnen 10 jaar 90% te bereiken", legt Ahmed Elkot uit.

De exporteur richt zich op markten in Europa, waaronder ook het Verenigd Koninkrijk, een traditionele bestemming voor Egyptische aardbeien, en landen in de Arabische Golf, zoals Saoedi-Arabië, de VAE en Irak. Egypte is de grootste exporteur van diepgevroren aardbeien ter wereld. De export bedraagt 260.000 ton per jaar. Elkot verklaart dit succes door de scherpe prijs.

De Egyptische aardbeienteelt heeft volgens Ahmed Elkot geen last van watertekort, want er is nog overvloedig grondwater beschikbaar in de Egyptische woestijn.

Voor meer informatie:
Ahmed Elkot
Mozare3
Tel: +20 109 040 2565 (Egypte)
info@mozare3.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.