Jan Marc Schulz, SFI Rotterdam:

"Piek in verschepingen blauwe bessen uit Peru ligt achter ons"

Tholen - De afgelopen weken kwamen er forse volumes Peruaanse blauwe bessen op de Europese markt met week 38 en 39 met stip boven aan als de weken waarin de meeste containers werden verscheept. "Maar sindsdien neemt het volume ook wekelijks af. Als je die lijn doortrekt zouden de prijzen eigenlijk omhoog moeten gaan, maar iedereen kijkt nog te veel naar wat er binnengekomen is in plaats van wat er binnen gaat komen", constateert Jan Marc Schulz van SFI Rotterdam.

"Helaas zijn er partijen in de markt die bizar lage prijzen willen betalen, waardoor de situatie op de bessenmarkt treurig is gesteld. Ook in de Verenigde Staten is de markt momenteel niet al te best", vervolgt Jan Marc. "Maar aangezien we de grootste aankomsten uit Peru hebben gehad, verwacht ik dat de aanvoer de komende weken flink af zal nemen. Ik denk dat men zich daar een beetje op verkijkt, want het duurt nog wel zes weken voordat de eerste Chileense blauwe bessen per container arriveren."

"De vraag naar bessen is redelijk goed geweest, gestimuleerd door de nodige acties. Je ziet dat bij de promoties vaak 500 gramsverpakkingen worden ingezet om het volume naar de consument te brengen. Bij de reguliere verkoop worden de bessen, afhankelijk van de retailer in 125, 200 of 300 gram verkocht", aldus de importeur. "Kwalitatief hebben we een goed seizoen, maar daar hebben we in het Peru-seizoen vrijwel nooit problemen mee."

Wat de impact van de inflatie is voor de verkoop van het overzeese fruit, vindt Jan Marc lastig beoordelen. "Aan de kostenkant is vooral alles gestegen van plastic tot kartons, om maar niet te spreken over transport. Dat heeft grote impact op de hele keten. De afzet vind ik persoonlijk niet tegenvallen, alleen lijken de biologische bessen wat uit de gratie te zijn, daar zien we wel echt een consumptiedaling."

Voor meer informatie:
Jan Marc Schulz
SFI Rotterdam
Mercuriusweg 12B 
3113 AR Schiedam
jmschulz@sfifruit.com      
www.sfifruit.com   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.