Energieprijzen drukken verkoop exoten

"Stroeve aanvoer van mango's resulteert in hoge prijzen; kan echter zo omslaan"

Tholen - De aanvoer van mango's loopt stroef op het moment. "De markt is goed, maar dat heeft meer te maken met lage volumes die binnenkomen", vertelt Ive Lambert van Starfruit. "Het resulteert in een laag aanbod met relatief prima vraag, waardoor de prijzen op een hoog niveau liggen."

"Spanje was namelijk veel vroeger afgelopen dan verwacht en de aanvoer vanuit Brazilië, wat nu het hoofdland zou moeten zijn, is gestremd door de hele problematiek rond weersomstandigheden en de verkiezingen. Daardoor is er behoorlijk minder gekomen dan zou moeten in deze periode", vervolgt Ive. Of de situatie zo blijft, valt, zo verwacht de handelaar, echter nog te betwijfelen. "Peru begint al mondjesmaat te laden deze week. De volumes kunnen daardoor bijtrekken, maar dan loop je weer het risico dat het binnen 4 à 5 weken volledig omgekeerd kan zijn. Als Peru namelijk aantrekt en Brazilië alsnog grotere volumes gaat sturen, kan het heel snel weer tot een overaanbod leiden. Voordeel is dat we rond die periode weer richting Kerst gaan. De vraag gaat dan traditioneel gezien ook weer omhoog."

Toch blijft de markt de komende periode flink schommelen. "Vanaf januari zien we dat de vraag naar exoten normaal gesproken weer zal dalen. Als die hoge volumes dan aanhouden, knikkert de prijs echt fors onderuit. Alleen verwacht ik dat ze het, vanuit Zuid-Amerika met name, voorzichtiger aan zullen doen. Met de huidige vrachtprijzen van om en nabij de 10.000 dollar zit je aan 2 dollar vracht voor een doosje mango's. Als ze hier dan voor 3 of 4 euro weggaan, wordt er niks meer aan verdiend. Nu zit je in een markt van zo'n 7 euro; dan kun je 2 euro vracht lijden."

Lastige periode voor avocado's en passiefruitmarkt verandert
Wat betreft de avocado's blijft de markt ook moeilijk. "De aanvoer van dikkere maten wordt tot het einde van het jaar behoorlijk lastig. Zuid-Afrika en Peru gaan eruit. Chili is over het algemeen wat kleiner fruit en Marokko start net op, met minder dik fruit als gevolg. Het resulteert in grote verschillen tussen de maten. Overaanbod en lage prijzen voor de kleine maten, maar omdat de dikkere maten de gangbare retailmaten zijn, is hier veel vraag naar en dus gaat de prijs de hoogte in."

Passiefruit heeft daarentegen een lange, goedkope periode achter de rug, zo stelt Ive. "We verwachten echter dat dit gaat veranderen. Ook daar zien we problemen met de vrachtprijzen. Het is daardoor niet meer interessant voor telers om ze voor deze prijzen naar Europa te verschepen. Het volume neemt om deze reden steeds meer af en bovendien stijgt de vraag richting de feestdagen. Hoewel het koffiedik kijken blijft, kan het met deze prijzen alleen maar positief uitvallen." Ten slotte is Starfruit ook weer gestart met de Zuid-Afrikaanse lychee. "De vraag naar dit vrij prijzige product is eigenlijk bijzonder goed. Het is een product dat de laatste jaren steeds verder is ingeburgerd, omdat het aandeel uit Zuid-Afrika een stuk hoogstaander is dan de boothandel uit Madagascar. Het is een product waarbij de consument toch kwaliteit boven prijs verkiest."

De handel loopt daarentegen over het algemeen niet storm bij Starfruit. "Begin november is traditioneel gezien een mindere periode voor exoten, maar met de hoge energieprijzen zien we dat het nog een stuk rustiger is in de handel. Voeding zal altijd blijven verkopen, maar men kan een euro maar 1 keer uitgeven. Als deze naar de energierekening gaat, laat men de duurdere exoten wat eerder liggen. We kijken dan ook met argusogen naar de komende feestdagen. Gangbare exoten als avocado's en mango's zullen wel blijven lopen, maar voor de duurdere dingen wordt het uitdagend. Mangistan en Rambutan zijn bijvoorbeeld producten die we de voorbije jaren nog met regelmaat verkochten, maar hier verwachten we nu fors minder vraag naar."

Voor meer informatie:
Ive Lambert
Starfruit Company
Werkhuizenkaai 112
Brussel - België
+32 (0)2242 0876
info@starfruit.be   
www.groupadw.be/starfruit  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.