Uitbreiding plaag Middellandse Zee-vlieg in Valencia

"Kwaliteitsclaims clementines en sinaasappelen zijn omhooggeschoten"

De plaag van de Middellandse Zee-vlieg (Ceratitis capitata) is de afgelopen weken toegenomen in de citrusteelt in de Valenciaanse Gemeenschap als gevolg van de aanhoudend warme temperaturen op een moment dat het normaal al veel kouder is. De warmte werkt de verspreiding van deze plaag in de hand en zorgt voor onvoorziene economische verliezen in de sector.

Het citrus dat het meest onder de plaag lijdt, zijn de vroege mandarijnen en clementines, zoals het Oronules ras. Ook Clemenules is een slachtoffer, het meest geteelde ras in de Valenciaanse Gemeenschap waarvan de oogst nu ongeveer begint. Navelina-sinaasappelen worden ook geplaagd, zij het in mindere mate.

"We zijn het seizoen met veel optimisme gestart met de verkoop van de eerste clementines en mandarijnen, aangezien de prijzen dit jaar hoger zijn door een lagere beschikbaarheid. Maar omdat de temperatuur in de daaropvolgende weken niet wilde dalen, heeft de Middellandse Zee-vlieg zich kunnen voortplanten, wat tot ernstige kwaliteitsproblemen en grote verliezen in de citrusteelt heeft geleid. We zien ons genoodzaakt extra zorgvuldig te selecteren in de pakstations", legt een Valenciaanse teler en exporteur uit.

"De kwaliteitsclaims op bestemming zijn omhooggeschoten en dat zorgt voor veel ongemak op de markten. De klanten verwachten dit jaar immers fruit van goede kwaliteit gezien de hoge prijzen. We dachten dat het probleem een beetje van de baan zou zijn met de komst van de Clemenules, want dat ras is toch beter en resistenter dan de vroegste rassen, maar de situatie is er geenszins op verbeterd", voegt hij eraan toe. "Als gevolg van de aanhoudende hitte is de kleuring van het citrus ook niet ideaal. De kleur van de schil van de clementines is minder homogeen, met meer groene tinten die het fruit minder aantrekkelijk maken."

"De energie- en grondstofkosten voor telers, pakstations en handelsbedrijven rijzen de pan uit. En daar komt nu een heel lage consumptie bij. De Middellandse Zee-vlieg zorgt voor vier of vijf keer zoveel rotte sinaasappelen en mandarijnen als normaal", zegt José Pascual Ramos, manager van de coöperatie San Alfonso de Betxí.

De afgelopen weken moesten de behandelingen in de boomgaarden weer worden geïntensiveerd, terwijl men dacht dat deze plaag min of meer was uitgeroeid.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.