Gunstig weer voor citrus in Egypte

Egypte heeft dit jaar dankzij gunstige weersomstandigheden een "zeer succesvolle" bloeiperiode gekend in de citrusteelt. "Tijdens het bloeiseizoen hebben we geen temperatuurschommelingen gehad tussen dag en nacht. Het was minder nat en er hing geen nevel. Dankzij gunstige weersomstandigheden zullen we een grotere hoeveelheid citrus hebben die ook van betere kwaliteit zal zijn", zegt Ahmed Serhan, CEO van Frutella, die voor 2023 een stijging van de Egyptische opbrengst van 20% voorziet tot 3,9 miljoen ton. 

Wat de markten betreft, wijst de Egyptische teler op de noodzaak om de exportbestemmingen voor Egyptisch citrus te diversifiëren. De traditionele markten van Egypte in Europa en China doen het niet goed. "De situatie in Oost-Europa heeft zijn schaduw geworpen over de rest van het continent, wat leidt tot een liquiditeitscrisis en een daling van de vraag. En in China veroorzaken de lockdowns en avondklokken ernstige logistieke verstoringen. Ook het Midden-Oosten is niet echt een goede optie vanwege logistieke issues." 

De teler overweegt daarom zich te richten op andere verre markten zoals Singapore en Maleisië in het Verre Oosten en India en Bangladesh in Zuid-Azië, maar ook Canada en Brazilië.

Ahmed Sarhan minimaliseerde de impact van de omstandigheden die telers elders in moeilijkheden brengen. Egypte heeft nog geen watercrisis, maar dat kan tegen 2050 wel het geval zijn. De devaluatie van het Egyptische pond heeft verder geholpen de stijgende energiekosten te compenseren en, zij het misschien tijdelijk, de Egyptische citrusprijzen op peil te houden.

Ahmed Sarhan zal aanwezig zijn op de Fruit Logistica in februari in Berlijn.

Voor meer informatie:
Ahmed Sarhan
Frutella
Tel: +20 1006055059 (Egypte)
ahmed.serhan@frutella.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.