Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Hagge

"We zijn ondanks de kleinere oogst tevreden met de afzet“

"In principe ligt de vraag naar witte en rode kool op een normaal niveau voor dit seizoen", zegt Peter Hagge. "Momenteel wil ieder bedrijf zijn goederen leveren in plaats van ze op te slaan, dit om kosten te besparen. Hierdoor is er voldoende aanbod op de markt beschikbaar. Normaal gesproken starten we begin tot midden september met de kool in bewaring leggen, maar vanwege de aanhoudende droogte in de voorgaande maanden konden we hier pas begin oktober mee beginnen. Ik verwacht dat we in heel Europa ongeveer 25-30 procent minder kool zullen oogsten. Daardoor zullen de voorraden in heel Europa ook niet het niveau van de voorgaande jaren kunnen bereiken", aldus Peter.  


Peter Hagge

Prijs van witte kool voor korte tijd op een laag niveau 
In de afgelopen weken is de prijs van witte kool gedaald. Momenteel ligt de prijs voor industriële witte kool ongeveer 20 euro, in september werd er nog 40 euro voor betaald. De binnenlandse afzet is gedaald na de relatief zwakke herfstacties. Bovendien zijn de bedrijven bereid om hun goederen direct vanaf de akker te verkopen om te besparen op opslag- en verwerkingskosten", vat Peter samen.

Hij vermoedt dat de bereidheid van de telers om goederen te leveren vanaf december snel af zal nemen. "Doordat de start van de oogst bijna vier weken vertraagd was, zullen de bedrijven pas vier weken later klaar zijn. Er zijn arbeidskrachten voorhanden, maar in feite is er nog steeds een groot personeelstekort. Zodra men klaar is met de goederen in bewaring leggen, zullen de Oost-Europese arbeidskrachten terug willen keren naar hun eigen land en niet snel meer terugkomen", is de huidige inschatting van Peter.

Teeltkosten met 40-50 procent gestegen
"Onze teeltkosten zijn dit jaar met 40 tot 50 procent gestegen, hoewel de concrete omvang daarvan pas in het komende jaar duidelijk zal worden. Naast de gestegen materiaal- en energiekosten zijn ook de personeelskosten gestegen. Daarmee bedoel ik niet alleen het gestegen minimumloon, maar onder andere ook de kosten voor huisvesting en voedsel voor de werknemers.

Gemüsehandel Hagge verkoopt zijn goederen in heel Europa, waarbij ongeveer 70 procent in Duitsland blijft. "Wij zijn tevreden met de afzet in het lopende seizoen, ondanks de 30% kleinere oogst. De reden voor de kleinere oogst is het gebrek aan regen in grote delen van Duitsland en Europa.

Komend jaar hogere omzetten nodig
De kwestie van de extra kosten kan niet langer buiten schot worden gelaten of zelfs genegeerd worden. De procentuele kostenstijgingen voor dit seizoen zullen hoger zijn dan het inflatiepercentage. Peter: "Bij kool is de situatie vergelijkbaar als bij graan: er zijn nu al hogere omzetten nodig om de gestegen kosten en in het komende jaar te kunnen compenseren. Wij hopen van harte dat de klanten en eindverbruikers daar rekening mee zullen houden. Anders wordt het een moeilijk jaar.“


Foto: Gemüsehandel Hagge GmbH 

Verwerkingsbedrijf voor koolsla
Sinds bijna 1,5 jaar verwerkt Peter witte kool in zijn eigen verwerkingsbedrijf tot een voorstadium van koolsla. Het voorlopige product wordt aan bedrijven verkocht die het tot een eindproduct verwerken en verpakken voor de eindconsument. "Aangezien we  inmiddels niet alleen het zicht vanuit het perspectief van de teler en handelaar hebben, maar ook vanuit een producerend bedrijf, kan ik er alleen maar aan vast blijven houden dat we in al onze sectoren prijsstijgingen nodig hebben. Zo hebben we onder andere grote hoeveelheden suiker nodig voor onze verwerkte koolproducten, en de prijs daarvan is gestegen van 0,50 euro per kg naar momenteel bijna 1,00 euro per kg. En dan laat ik het schaarse citroenzuur nog buiten beschouwing, dat vrijwel helemaal niet meer op de markt verkrijgbaar is."

Gemotiveerd team ondanks crisis
Uiterlijk vanaf december/januari hoopt Peter op een stijging van de vraag naar Duitse groenten, aangezien hij het prijsvoordeel ten opzichte van buitenlandse goederen of gewassen uit de kas ziet. "Wij zijn een jong en gemotiveerd team dat uit goede mensen bestaat die ijverig werken. Iedereen heeft er vertrouwen in dat de vraag naar Duitse groenten zal stijgen en we hopen dat de consumenten de prijzen zullen accepteren en Duitse goederen zullen blijven kopen. Ik denk echter ook dat goederen zoals kool, aardappelen, uien en wortelen tot de winnaars van de crisis behoren. Want waar kun je tegenwoordig nog levensmiddelen voor 0,80 euro per kg krijgen?"


Het team van Gemüsehandel Hagge. (Foto: Gemüsehandel Hagge GmbH)

Voor meer informatie:
Peter Hagge
Gemüsehandel Hagge GmbH
Blankenmoorer Straße 23
D-25792 Neuenkirchen, Duitsland
Tel: +49 4837 91 60
info@gemuesehandel-hagge.de 
www.gemuesehandel-hagge.de 

Publicatiedatum: