José Antonio Alconchel van Grupo Alcoaxarquía: "Eerste volumes worden in week 48 verwacht"

"Spaanse Hass-seizoen korter dan normaal"

De oogst van Bacon avocado's, met gladde schil, begon eind september in Spanje en op dit moment worden er ook Fuertes geplukt. Sommige telers lopen wat vooruit op de zaken en oogsten nu al Hass-avocado's, maar het seizoen gaat naar verwachting pas eind november of begin december officieel van start. Pas dan zullen er consistente volumes beschikbaar komen. 

"We verwachten 20 à 25% minder avocado’s van Spaanse bodem ten opzichte van vorig seizoen", zegt José Antonio Alconchel, CEO van Grupo Alcoaxarquia. "De prijsvorming is een onzekere factor, maar de telers zullen hoge prijzen willen, gezien de lagere opbrengst. Daarnaast moeten we ook rekening houden met teelt- en verwerkingskosten die ruim 35% hoger liggen dan vorig jaar. Maar ondertussen aarzelen de supermarktketens om de verkoopprijzen te verhogen uit angst dat de consumptie eronder zal lijden. En omdat er minder fruit is, zal het seizoen bovendien eerder eindigen. De piek zal zich dit jaar van december tot en met februari voordoen." 

"Op dit moment heeft Spanje avocado's met een gladde groene schil, hoewel sommige kleinschalige telers de eerste Hass-avocado’s al voortijdig aan het oogsten zijn door de mooie prijzen die nu geboden worden. In sommige gevallen krijgen ze tussen de € 2,50 en € 3,00 per kilo. Deze praktijk brengt echter de verkoopcijfers voor de komende weken in gevaar, want ook al heeft de Hass-avocado nu al een drogestofgehalte van 22º, de oliebalans is nog steeds niet goed. Het fruit is met andere woorden nog niet volledig rijp", legt José Antonio Alconchel uit. "Net als de meeste professionele teeltbedrijven gaan wij in week 48 van start. Dan verwachten we dat de Hass zijn optimale rijpheidspunt zal bereiken, zo’n twee weken eerder dan vorig jaar."

Esperamos una cosecha de mango escalonada, sin picos de producción"

Nu het Peru-seizoen zo goed als voorbij is, zijn er op de Europese markt vooral avocado's uit Mexico, Chili en Colombia te vinden, maar het aanbod is niet heel groot. "De rederijen maken het importeren van Mexicaanse avocado's moeilijk, want er zijn weken dat er amper containers aankomen en in andere weken zien we er meer dan goed is verschijnen. Mexico richt zich echter meer op de Amerikaanse markt. Europa is voor hen tweede keus. Verder kent Chili een minder seizoen door droogteproblemen en is Colombia nog niet volop aan het oogsten. Daarnaast is Marokko al bezig, maar ook daar valt de opbrengst wat tegen. Daarom zal de aanvoer voorlopig wat achterophinken, zeker tot week 49/50, wanneer het aanbod van bovengenoemde landen zal samenvallen met dat van Spanje en nog enkele andere herkomstlanden zoals de Dominicaanse Republiek. Dat land heeft trouwens elk jaar meer Hass-avocado’s beschikbaar", zegt de CEO van Grupo Alcoaxarquía. 

Sinds Peru niet meer op de markt is, zijn de verkoopprijzen met één euro per kilo gestegen en maken de grote maten plaats voor een overvloed aan kleine en middelgrote kalibers, meestal 12 en 14.

Grupo Alcoaxarquía teelt en vermarkt avocado, mango en citrus, zowel conventioneel als biologisch. Het bedrijf blijft groeien en uitbreiden in Spanje en Peru. Binnenkort opent het een nieuw magazijn en pakstation in Valencia en een pakstation in het noorden van Peru, waar het al over 600 hectare biologische teelt beschikt, na de reconversie van de afgelopen jaren. Op 31 oktober werd het boekjaar 2021-2022 afgesloten met een omzetgroei van 36,5%. "In alle herkomstgebieden verwerken we onze avocado's met dezelfde rijpingsnormen om het hele jaar door een homogene kwaliteit en smaak te kunnen bieden", besluit José Antonio Alconchel.

Voor meer informatie:
José Antonio Alconchel 
Alcoaxarquía
Mob: +34 607396517 (Spanje)
Tel: +34 951 33 39 34 
joseantonio@alcoaxarquia.es 
www.alcoaxarquia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.