Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 43

'De markt werd duidelijk gedomineerd door Duitse appelen'

De markt werd duidelijk gedomineerd door Duitse appelen: Elstar, Jonagold en Boskoop voerden daarbij de boventoon, gevolgd door Braeburn en Pinova. Topaz won aan betekenis, dit ras werd in Frankfurt in grote kratten van 120 kg aangeboden. Uit Italië kwamen vooral Golden Delicious, Granny Smith en Royal Gala. De vraag was op sommige plaatsen te beperkt voor het omvangrijke assortiment. Importen van overzee verdwenen geleidelijk uit de handel, meldt de BLE.


Grafiek: BLE

Peren
Italiaanse Abate Fetel en Santa Maria domineerden, Williams Christ completeerde het aanbod. De vraag was over het algemeen niet bijzonder groot. Uit Duitsland stamde een groot aantal rassen, namelijk Conference, Alexander Lucas, Williams Christ, Gute Luise en Boscs Flaschenbirne. Nederland was hoofdzakelijk met Conference en Gellert op de markt vertegenwoordigd.

Druiven
Italiaanse druiven overheersten: Italia, Crimson Seedless, Michele Palieri en Red Globe kwamen het vaakst voor. Uit Griekenland kwam het ras Thompson Seedless. Turkse Sultana druiven werden in Frankfurt inmiddels vrijwel uitsluitend in houten kratten van 5 kg aangeboden. Al met al was de vraag niet bepaald slecht. Desondanks moesten de prijzen vaak verlaagd om de afzet te versnellen.

Easypeelers
De relevantie van Spaanse clementines nam aanzienlijk toe. Deze werden inmiddels in een groot aantal aanbiedingsvormen aangeboden: kratten van 2 kg, 7 kg en 10 kg, dubbel gelaagd, enkel gelaagd of los, met of zonder blad, de klant had bijna keuze te over. Bij de clementines stonden naast de Spaanse partijen ook enkele Italiaanse partijen gereed. Het milde weer werkte echter niet stimulerend voor de verkoop.

Citroenen
De aanvoer vanuit Spanje en Turkije nam duidelijk toe. Het belang van de Zuid-Afrikaanse partijen nam daarentegen af. Door het volume konden de handelaren hun bestaande prijzen bij de Spaanse partijen niet altijd handhaven.

Bananen
Het aanbod werd voldoende afgestemd op de afzetmogelijkheden. De verkopers hadden daarom maar zelden aanleiding om de prijzen van week 42 aan te passen. In München werd het complete assortiment enigszins duurder. In Keulen zijn de prijzen van de derde merken uit Colombia een beetje gestegen.

Bloemkool
Het Duitse aanbod was groter dan het Belgische. Op sommige plaatsen waren er daarnaast ook nog Nederlandse en Poolse bloemkolen beschikbaar. De kwaliteit kon niet altijd overtuigen, af en toe moest de algehele conditie of de stevigheid van de bloemkolen bekritiseerd worden. De handel verliep tamelijk rustig.

Sla
Bij kropsla bestond het aanbod uit Belgische en Duitse leveringen. Bij ijsbergsla waren er Duitse, Nederlandse en Spaanse partijen beschikbaar. In sommige gevallen vertoonden alle drie de herkomsten een uiteenlopende kwaliteit. Op sommige plaatsen moesten de handelaren dan ook hun prijzen verlagen als gevolg van een niet overtuigende kwaliteit. Ook bij de bonte sla uit Duitsland moesten de prijzen om dezelfde reden verlaagd worden.

Komkommers
Het komkommerassortiment bestond uit Spaanse, Belgische, Duitse en Nederlandse komkommers. Vooral het Spaanse aanbod breidde zich duidelijk uit, terwijl de Europese concurrentie enigszins aan betekenis verloor. De kwaliteit kon niet volledig overtuigen.

Tomaten
Trostomaten stamden vooral uit Nederland, België en Turkije. Vleestomaten kwamen vrijwel uitsluitend uit België. Bij de cherrytomaten domineerde het Nederlandse aanbod, gevolgd door Italiaanse en Belgische leveringen. Ronde tomaten kwamen vooral uit Marokko, maar ook uit België en Turkije.

Paprika's
Het Spaanse seizoen kwam langzaam maar zeker op gang: de aanvoer nam duidelijk toe. Nederlandse en Belgische paprika's verloren daarentegen aan betekenis. Poolse en Turkse ladingen vulden het aanbod aan met vrij kleine hoeveelheden. De vraag was niet bijzonder groot en kon zonder problemen gedekt worden.

Bron: BLE

Publicatiedatum: