Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Georg Boekels van de Landesfachgruppe Obstbau

"Appeltelers Rheinland verwachten grote oogst"

"Bij de appeltelers in het Rheinland bevindt de oogst zich momenteel in de laatste fase," zo laat Georg Boekels, voorzitter van de Landesfachgruppe Obstbau en vicevoorzitter van het Provinzialverband Rheinischer Obst- und Gemüsebauer, weten. "Bij enkele bedrijven was de oogst vanwege de droogte niet bijzonder groot. Bij de meerderheid van de bedrijven was er echter sprake van een zeer grote oogst van goede kwaliteit", aldus Georg. "Er is voldoende aanbod beschikbaar." 


Georg Boekels

Grote oogst, goede kwaliteit
Er zijn weliswaar hier en daar problemen geweest, maar dankzij handmatig werk kon een en ander gecorrigeerd worden. "De droogte zorgde weliswaar voor kleinere appelen, maar vanwege de regen die in augustus begon te vallen waren de appelen later weer van een goed formaat. Al met al hoor ik van mijn collega's dat er een grote oogst van goede kwaliteit is behaald, die navenant op de markt gebracht kan worden", zegt Georg vol vertrouwen.  

Belangstelling voor teelt van snackappelen eerder bescheiden
"Snackappelen zijn een hot topic", weet Georg. "Vooral onder het merk Rockit worden veel acties gestart. Maar er moet gezegd worden dat de handel dit soms niet goed heeft ingecalculeerd. Want dat de telers niet steeds voldoende stuks van de passende, kleine formaten aan kunnen bieden hangt natuurlijk ook samen met het feit dat wij telers ook steeds weer met de natuur moeten vechten. Aangezien de handel niet in staat is om deze soms wat grotere formaten op te nemen, wordt de Rockit dan al snel gewoon een rode appel, die voor relatief weinig geld verkocht wordt. Dat werpt geen goed licht op dit marktsegment, waardoor ook de belangstelling ontbreekt om in deze categorie meer te gaan telen." 

Bij biologische producten is de situatie vergelijkbaar: "Als het biologische aandeel veranderd moet worden, dan kan dat alleen via de consument. Wij telers telen tenslotte alleen dat wat de consumenten ook kopen. Als telers in meer of mindere mate worden gedwongen om meer biologische gewassen te telen, maar deze producten vervolgens grotendeels blijven liggen, dan leidt dat tot ongenoegen in de tuinbouw." 

Georg over het 'Fliestedener Obsthof'
Georg is zelf al vele jaren als fruitteler in Bergheim actief. "Wij verkopen ons fruit op het prijsniveau van afgelopen jaar. Vorig jaar hadden we de prijzen echter al binnen een redelijke marge aan de marktsituatie aangepast, zodat we dit jaar nog niet aan deze stress werden blootgesteld." Zijn bedrijf gebruikt al sinds enige hernieuwbare elektriciteit.

"Teeltkosten, verpakkingsmateriaal en brandstof zijn nog niet zo voelbaar, omdat er tot nu toe voldoende middelen in opslag stonden. Maar we zullen snel weer nieuwe middelen moeten kopen. Als je daar niet voldoende geld van terugverdient, dan kan het voorkomen dat je onvoldoende financiële middelen hebt om uit te geven aan het kweken van nieuwe rassen en dergelijke. We moeten immers ook winst kunnen maken om dit te garanderen. Je moet in gedachten houden dat een bedrijf in feite een miljoenenvermogen is. Een fruitplantage van één hectare kost tussen de 40.000 en 60.000 euro. Als je dan uit gaat rekenen wat een areaal van 20 hectare kost, komt daar een groot bedrag uit. Daarbovenop komen echter ook nog (koel)magazijnen, tractoren, andere machines, enzovoort. We hebben een bepaalde speelruimte wat de prijzen betreft. Wat zeker gevoeld zal worden is de stijging van de loonkosten met 20-25 procent. Tegelijkertijd ontbreekt het echter aan arbeidskrachten."

Enorm aanbod aan weerappelen
"De handel heeft momenteel een enorm aanbod aan weerappelen", zegt Georg. "De weerappelen, dat zijn appelen met schade door het weer, worden echter ver onder de kostprijs verkocht. Als de bomen al langer staan en de telers niet genoeg verdienen voor nieuwe bomen, resulteert dit in meer werk bij het snoeien en uitdunnen. Bovendien is de vruchtgezondheid van oude bomen altijd slechter dan van nieuwe bomen. Daarom is het belangrijk niet alleen de loonkosten en lopende kosten in het oog te houden, maar ook dat wij onze herinvesteringen en afschrijvingen betaald krijgen. Dat moet ook allemaal in de prijs berekend worden. Als de telers slechts 0,35 euro per kilo krijgen, is dat niet voldoende."

Voor meer informatie:
Georg Boekels
Provinzialverband Rheinischer Obst- und Gemüsebauer e.V.
Rochusstraße 18
D-53123 Bonn, Duitsland
Tel: 0228 - 52 006 700
info@provinzialverband.de 
provinzialverband.de

Publicatiedatum: