Jaap Bos, Boukemaheerd:

"Als de afzet erin meegaat, kunnen we zeker jaarrond biologische zoete aardappelen leveren"

Tholen - Waar het voor veel producten een spannende winter lijkt te worden, zijn de vooruitzichten voor de Nederlandse biologische zoete aardappelen positief te noemen. "Voor de zoete aardappelen is het natuurlijk een fantastische groeiseizoen geweest. Het had iets minder droog gemogen, maar in Flevoland kunnen we heel goed beregenen. De zon en warmte hebben voor dit tropische gewas geresulteerd in een goede kwaliteit en mooie volumes", vertelt Jaap Bos van Boukemaheerd, die in samenwerking met Dennis van de Weerd van Maatschap van de Weerd-Hakvoort het tweede verkoopseizoen voor de zoete aardappelen ingaat.

Van Nederlandse bodem
De twee biologische teeltbedrijven, die al actief zijn in verscheidene gewassen, zijn vorig seizoen begonnen met de teelt van zoete aardappelen op 1 hectare. "Dit was eigenlijk vrij experimenteel om te kijken of het mogelijk is het gewas te telen en wat afnemers van de Nederlandse biologische zoete aardappelen te vinden. Er wordt immers veel geïmporteerd, maar zeker voor het biologische plaatje past een product van Nederlandse bodem beter. Lokaal product vermindert de belasting op het milieu. Bovendien zorgen de korte lijntjes van een lokaal product voor een betere kwaliteit. Het was een reden om te kijken of we de teelt dichter bij huis konden halen."

Het resultaat was, volgens de teler, uiterst positief te noemen. "Natuurlijk zijn er vele zaken, die we moesten uitvinden, zeker voor de biologische teelt. Door veel onderzoek en contact met binnenlandse en buitenlandse collega's hebben we echter een mooi resultaat kunnen boeken. Dit werd ook beaamd door de afnemers waarmee we werken."

Het resulteerde in een uitbreiding van areaal in het daaropvolgende seizoen, waardoor de Flevolandse zoete aardappel telers nu gezamenlijk op 6 hectare telen. "Hier telen we de rassen Orleans en Bellevue. De teelt is erg uitdagend en heeft veel aandacht nodig, maar de uitdagingen kunnen we inmiddels het hoofd bieden. Hoewel het een tropisch gewas is, groeit het goed op de Flevolandse grond. "Ons eerste teeltjaar hadden we te maken met een regenachtige zomer met relatief weinig zon, waardoor we zeiden: 'Als het dit jaar lukt een goede oogst te realiseren, geeft dat veel vertrouwen in een betrouwbare teelt voor de toekomst', ", vervolgt Dennis.

En zo geschiedde. "Afgelopen teeltseizoen resulteerde in zoete aardappelen van uitstekende kwaliteit en mooie volumes, dit zorgt ervoor dat we vertrouwen hebben in een goede verkoop." Wat betreft afzet richten de bedrijven zich op de Nederlandse retail.

Korte keten
De telers hebben de rollen verdeeld om een goede samenwerking tot stand te brengen. Bos heeft zich gericht op de opslag van de zoete aardappelen en Van de Weerd op het verwerken en verpakken. "Zo kunnen wij zelf opslaan, wassen, sorteren op gewicht en verpakken. Zo’n korte keten is vrij uniek." Zo willen ze uiteindelijk jaarrond Nederlandse zoete aardappelen kunnen leveren. "Dat is wel echt een ambitie. Met onze huidige middelen en groeimogelijkheden is het ook zeker mogelijk om jaarrond de gewenste volumes te kunnen leveren. Momenteel kunnen we leveren in dozen en kratten, de verwachting is dat dit verschuift naar meer klein verpakkingen. Hiermee kunnen we een mooie aanvulling geven aan het assortiment biologische groenten van Nederlandse herkomst. Het is een realistisch doel, maar daarvoor is het gesprek met partners belangrijk", besluit Jaap.

Voor meer informatie:
Jaap Bos
Boukemaheerd
+31(0)651860316
www.linkedin.com/in/bosjaap/ 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.