Batati over de zoete aardappeloogst in Zwitserland

"We moeten opletten dat de knollen niet te groot worden"

"We zitten midden in het achtste zoete aardappelseizoen", zegt Christian Hurni van Batati. Nadat afgelopen jaar een koude, natte zomer met hagel was, een zomer om snel te vergeten, ziet de situatie er dit jaar heel anders uit. De warme en droge zomer was optimaal voor de ontwikkeling van de zoete aardappel. "Goed zwemweer is goed zoete aardappelweer", aldus Simon van der Veer, mede-eigenaar van Batati. "De oogst is dan ook bovengemiddeld. We moesten opletten dat de knollen niet te groot werden en we hebben het loof vroegtijdig mechanisch vernietigd. Grote knollen met een stukgewicht van meer dan 850 gram zijn te groot voor de openbare verkoop en ook de verkoop in de industrie is beperkt", voegt Christian eraan toe.

"De verkoop in de winkels startte dit jaar al op 19 september, meer dan een maand vroeger dan vorig jaar. Dat betekent echter ook dat de oogst al op 1 september gestart is, zodat de eerste partijen tijdig voor de eerste verkoopdag gewassen en gecommissioneerd gereed stonden", aldus Christian, die de dagelijkse leiding heeft over Batati in Fräschels. De verkooppieken doen zich voor tijdens activiteiten in de winkels en tijdens de feestdagen in december.

"De extra kosten voor jonge planten, bemesting en energie zijn vanwege de langetermijncontracten tot nu toe te overzien, maar alle elementen samen maken bij elkaar toch een aanzienlijk bedrag uit", vervolgt Simon. Andere gebieden en regio's in Europa worden momenteel sterker getroffen dan Zwitserland, waar de inflatie door de andere valuta enigszins wordt afgeremd. We zijn benieuwd naar de komende weken en de verkoop van dit jaar. "Het is waarschijnlijk te voorzien dat we het afzetniveau van de afgelopen jaren niet zullen bereiken, omdat er weer meer buitenshuis geconsumeerd wordt dan tijdens de pandemie. Of de Zwitserse consumenten uit zullen wijken naar de goedkopere geïmporteerde zoete aardappelen of de nog goedkopere gewone aardappelen, is momenteel moeilijk te beoordelen. Daarom zijn nauwkeurige ramingen momenteel nauwelijks mogelijk.''Proef met kleine knollen
Naast de twee bedrijfseigenaren Christian Hurni en Simon van der Veer zijn er nog negen andere bedrijven die zoete aardappelen telen die door Batati worden verkocht. Samen worden aan het begin van de winter de areaalgroottes voor het komende jaar vastgelegd. Momenteel wordt uitsluitend het gangbare oranje ras Beauregard geteeld.

"Bijzonder dit jaar is dat we met de grote distributeur Coop een proef uit kunnen voeren met de verkoop van kleine Ünique zoete aardappelen. We zijn benieuwd hoe de consumenten hierop reageren en hopen natuurlijk op een succes," zegt Simon.

Export naar buurlanden
Naast de bevoorrading van de Zwitserse binnenlandse markt krijgt Batati ook aanvragen uit het buitenland. "In de meeste gevallen gaat het om de teelt- of de verwerkingstechnologie. De export van onze zoete aardappelen zou natuurlijk een leuk idee zijn, vooral omdat andere Zwitserse producten zoals kaas en chocolade een grote aanhang hebben over de hele wereld. Zoete aardappelen worden echter ook in veel andere landen geteeld en uieindelijk is het dan altijd een kwestie van prijs. En wat dat betreft zijn de voortekenen voor onze zoete aardappelen helaas slecht", schetst Christian. "Maar we zijn altijd beschikbaar voor aanvragen", besluit Simon.

Foto's: Batati GmbH 

Voor meer informatie:
Christian Hurni & Simon van der Veer
Batati GmbH
Berg 50
CH-3284 Fräschels, Zwitserland
simon@batati.ch 
www.batati.ch 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.