Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Noten: Wereldmarkten en handel

China blijft de op één na grootste walnotenexporteur na de VS

Geraamd wordt dat China in 2022/23 1,4 mln ton walnoten zal oogsten, goed voor meer dan de helft van de wereldwijde opbrengst. Binnen China is de provincie Xinjiang goed voor meer dan de helft van de Chinese teelt, gevolgd door de provincies Yunnan, Shanxi en Shaanxi. De opbrengst is in het afgelopen decennium met bijna 80% gestegen, deels dankzij een programma voor armoedebestrijding in bergachtige en heuvelachtige gebieden, waardoor telers werden aangemoedigd te investeren in nieuwe aanplant.

Nieuwe telers hebben echter moeite om moderne teeltmethoden toe te passen, zoals mechanisatie, irrigatie, snoeien en bemesting. De meeste notenboomgaarden in de provincie Xinjiang zijn daarentegen aangelegd in vlakke gebieden, waardoor de telers de oogst kunnen mechaniseren en de arbeidskosten laag kunnen houden. Bronnen uit de sector geven aan dat de walnootrassen uit Xinjiang een veel hoger nootgehalte hebben dan hun tegenhangers in andere walnoottelende landen.

In 2016/17 was China 's werelds 7e grootste exporteur met ladingen van slechts 18.000 ton. In 2019/20 werd China na de Verenigde Staten de grootste exporteur met ladingen van 144.000 ton en naar verwachting zal het die positie behouden. Deze indrukwekkende groei is te danken aan de export naar de nieuwe en naburige markten Kazachstan, Kirgiziƫ en Pakistan, waar de concurrentie beperkt is. Ook de export naar de belangrijkste markten ter wereld, de Europese Unie, Turkije en de VAE, is toegenomen.

Als 's werelds grootste leverancier van walnoten bevindt China zich in een goede positie om de handel naar de grenslanden verder uit te breiden. Het is echter minder zeker of China zijn marktaandeel op de wereldtopmarkten, de EU, Turkije en de VAE blijft uitbreiden, omdat de oogst wordt gedomineerd door meer dan 50 plaatselijke walnootrassen met donkere noten en een bittere smaak. Met het oog op de toekomst werkt de Chinese Kamer van Koophandel (CNFA) aan sectorale normen voor differentiatie naar kwaliteit om de exportkwaliteit te verbeteren en de positie op deze markten te verstevigen.


Amandelen
De wereldwijde amandeloogst voor 2022/23 zal naar verwachting met 10% dalen tot 1,5 mln ton zonder dop, omdat de verliezen in de VS en de EU de winst in andere landen meer dan tenietdoen. Door het aantrekkende verbruik zullen de voorraden naar verwachting met bijna een derde afnemen ten opzichte van het recordniveau van vorig jaar. De wereldwijde export zal naar verwachting met bijna 10% stijgen tot een recordniveau van 1,1 mln ton als gevolg van sterke ladingen uit de VS en Australiƫ naar de EU en China.

Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Voor meer informatie: apps.fas.usda.gov

Publicatiedatum: