Oogst zaai-uien met 17 procent afgenomen; consumptieaardappelen ruim 19 procent hoger

De bruto-opbrengst van zaai-uien is in 2022 naar verwachting 17,4 procent lager dan in 2021. Hiertoe behoort alles wat al geoogst is, of naar verwachting dit jaar nog geoogst gaat worden. De bruto-opbrengst van consumptieaardappelen is naar verwachting 19,4 procent hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het CBS over de oogstraming akkerbouw.

In juni publiceerde het CBS cijfers over het beteelde areaal aardappelen, suikerbieten en zaai-uien. Hieraan kunnen nu de verwachte hectareopbrengsten van deze gewassen worden toegevoegd. Deze zijn door teeltadvies-experts geschat op basis van de laatst beschikbare informatie. Op basis van het beteelde areaal en de verwachte hectareopbrengsten maakt het CBS een schatting van de bruto-opbrengsten van deze drie gewassen. De definitieve oogstcijfers van 2022 worden eind januari 2023 bekendgemaakt.

Minder zaai-uien geoogst
Volgens de voorlopige oogstraming akkerbouw bedraagt de bruto-opbrengst van zaai-uien in 2022 ongeveer 1,2 miljoen ton, waarvan 1 miljoen ton gele zaaiuien en 210 duizend ton rode zaaiuien.

Naar verwachting worden er dit jaar 283 duizend ton tweedejaars plantuien geoogst, van een teeltareaal van 5,8 duizend hectare. De tweedejaars plantuien zijn uien die een jaar eerder als eerstejaars plantuien zijn gezaaid. Dit jaar worden deze als tweedejaars plantuien gepoot en vervolgens geoogst.

Bruto-opbrengst consumptieaardappelen
De bruto-opbrengst van consumptieaardappelen valt in 2022 naar verwachting met 3,9 miljoen ton ruim 19 procent hoger uit vergeleken met vorig jaar.

Beteelde oppervlakte zaai-uien afgenomen
In 2022 werd op 27,4 duizend hectare zaai-uien geteeld, dat is 2,7 duizend hectare (9 procent) minder dan een jaar eerder. Het areaal gele zaai-uien bedraagt 22,5 hectare, het areaal rode zaai-uien was 4,9 hectare.

Het areaal consumptieaardappelen steeg dit jaar met 7,3 procent naar 76,6 duizend hectare. 

Hectare-opbrengsten consumptieaardappelen hoger dan in 2021
De verwachte opbrengst per hectare van consumptieaardappelen is in 2022 bijna 10 procent hoger dan een jaar eerder. De hectare-opbrengst is daarmee naar verwachting 51,3 ton. 

Opbrengst per hectare zaai-uien gedaald
De opbrengst per hectare van zaai-uien wordt in 2022 met 44,2 ton, 10 procent lager geschat dan de definitieve hectare-opbrengst in 2021. Samen met de afname van de beteelde oppervlakte zorgt dit voor een afname in de verwachte bruto-opbrengst van zaai-uien. In 2021 lag de opbrengst per hectare voor zaai-uien 4,9 ton boven het niveau dat voor 2022 wordt verwacht. De verwachting voor de opbrengst van gele zaaiuien is dit jaar 44,5 ton per hectare, voor rode zaaiuien 42,9 ton per hectare. De hectare-opbrengst van tweedejaars plantuien wordt op 48,9 ton geschat.

Voorlopige en definitieve oogstramingen
De verwachte landelijke hectare-opbrengsten kunnen regionaal sterk verschillen, en ook binnen de regio’s kunnen er grote verschillen tussen percelen zijn. De totale bruto-opbrengst van de gewassen kan uiteindelijk hoger of lager uitvallen. Door bijvoorbeeld weersomstandigheden is het mogelijk dat een gedeelte van het beteelde areaal niet geoogst kan worden.

De definitieve oogstraming (de bruto-opbrengst en de opbrengst per hectare) van 2022 wordt in januari 2023 gepubliceerd en is gebaseerd op een enquête onder bijna 5 duizend telers. Op basis van deze enquête wordt vastgesteld wat uiteindelijk de opbrengst per hectare is, en welk deel van de beteelde grond daadwerkelijk tot opbrengst heeft geleid (de geoogste oppervlakte).

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.