Bernd Feenstra van Xenia Europa:

“Onze ideale wereld is één Europees certificaat voor voedselkwaliteit en duurzaamheid”

Xenia Europa, de verkooporganisatie van ruim 70 Xenia telers in de Benelux heeft voor de derde keer met succes een QS Agency audit ondergaan. QS-certificering is belangrijk voor de grootste Duitse afnemers. Bernd Feenstra: "We hebben als verkooporganisatie een compleet pakket aan certificeringen, van GlobalGAP tot Skal en PlanetProof op telersniveau en IFS, QS en Europese biologisch keurmerken als verkooporganisatie. Hiermee kunnen we al onze Europese afnemers de zekerheden bieden die zij van ons verlangen op het gebied van voedselkwaliteit en duurzaamheid."  

"We certificeren als er duidelijk sprake is van toegevoegde waarde voor de verkoop of als klanten een certificaat eisen. Daarbij hebben we een voorkeur voor handels- of ketencertificaten in plaats van nog meer certificaten voor telers. Het kostprijsverhogende effect voor telers is bij handelscertificaten namelijk beperkter. Maar het liefst zouden we werken met één Europees certificaat voor voedselkwaliteit en duurzaamheid."

Xenia telers ook aangemeld bij QS
Alle Xenia telers zijn minimaal GlobalGAP-gecertificeerd. Daarnaast zijn er ook Xenia telers die met de sociale standaard GRASP, PlanetProof, EU Bio of Demeter zijn gecertificeerd. Registratie van de telers bij het Duitse Qualität und Sicherheit (QS) kan relatief eenvoudig op basis van een geldig GlobalGAP-certificaat, maar het vergt wel precisiewerk. De aanmelding van telers voor QS loopt verplicht via een zogenaamde Bündler ofwel Coördinator.


Bernd Feenstra en René Rombouts

Feenstra: "Wij hebben gekozen om hiervoor AgriDesk in te schakelen, René doet dit werk al 15 jaar en dat merk je in de vlotte afwikkeling. De communicatie met hem en QS verloopt daardoor soepel."

René Rombouts: ik merk in Nederland een gestage groei van bedrijven in de AGF-handel die zich QS (Wholesale of Agency) laten certificeren. Al hun leveranciers/telers moeten hiervoor verplicht aangemeld worden bij QS. Een handelaar kan ervoor kiezen om zelf coördinator te worden, maar dat betekent wel extra administratieve rompslomp en kosten voor zo'n bedrijf, terwijl het voor de teler juist interessant is om zich voor certificering niet aan een bepaalde handelaar te verbinden, maar aan een onafhankelijk bedrijf als het mijne, AgriDesk."

Voor meer informatie:
Bernd Feenstra
Xenia Europa
T:  +31 (0) 418 683 615
M: +31 (0) 6 44 496 001
bernd@xenia-eu.eu 
www.xeniapeer.nl/ 

René Rombouts
AgriDesk España
T: +31 649086552
T: +34 616275925
rombouts@agridesk.com  
www.agridesk.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.