Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Spaans kersenbedrijf mag eerste koudebehandeling in oorsprong uitvoeren

Thailand heropent markt voor Spaanse druiven en peren

De regering van Thailand heeft het Spaanse ministerie van Landbouw laten weten dat de Thaise markt opengaat voor Spaanse druiven en peren. De opening komt er na een intensieve samenwerking tussen de regeringen van beide landen.

Thailand besloot in 2010 om fytosanitaire redenen eenzijdig de markt voor Spaans fruit af te sluiten. Pas in 2017 kon het onderhandelingsproces worden hervat en nu werpt het zijn vruchten af. Tijdens de onderhandelingen heeft de Spaanse overheid tal van technische informatie verstrekt die de voedselveiligheid van het Spaanse fruit aantoont.

In de eerste helft van augustus legde het ministerie van Landbouw van Thailand een controlebezoek af. Het resultaat was bevredigend, met als uitkomst een voorstel tot een importprotocol voor deze twee fruitsoorten.

De Thaise overheid heeft gemeld dat het voorstel nu wordt voorgelegd aan het Comité voor Plantquarantaine voor afhandeling en officiële publicatie. Daarna zal het zo snel mogelijk de exacte datum van inwerkingtreding van het protocol bevestigen. De verwachting is dat de markten komend seizoen weer open gaan voor de export.

"Het is geen markt die meteen grote hoeveelheden product gaat opnemen, maar het kunnen terugvallen op de Thaise markt zorgt voor onze druiven wel voor een verademing. Zo voorkomen we dat er zich teveel aanbod op de Europese markt opstapelt, maar het is ook een kans om te blijven groeien met onze export. Een van onze doelstellingen is immers om 30% van de Spaanse druiven op markten buiten de EU en het VK af te zetten", zegt Joaquín Gómez, voorzitter van Apoexpa, een telers- en exporteursvereniging die het grootste deel van de Spaanse druiventeelt vertegenwoordigt.

In Thailand zal de Spaanse druif de concurrentie aangaan met het product uit de Verenigde Staten. "Het Amerikaanse druivenaanbod verschilt qua rassen niet veel van het onze, maar wij kunnen wat concurrerender zijn in prijzen."

Bovendien heeft de Thaise overheid besloten om voor het eerst een kersenpakstation toe te staan om koudebehandeling in Spanje uit te voeren, wat de export van dit fruit zal vergemakkelijken. Tijdens hun bezoek aan Spanje afgelopen augustus meldden de Thaise technici dat Spanje, na Australië, het tweede land ter wereld zou zijn dat toestemming krijgt om de koudebehandeling uit te voeren bij kersen.

De faciliteit voor de koudebehandeling zou in principe ook voor elk ander voor export toegestaan fruit gebruikt kunnen worden. Dit biedt een scala aan zakelijke kansen voor de sector, aangezien het de mogelijkheid vergroot om vers fruit van hoge kwaliteit per vliegtuig te verzenden. Koudebehandeling in het herkomstland betekent immers dat het niet tijdens het transport moet gebeuren.

Druiven- en perenmarkt
In november 2018 slaagde het Spaanse ministerie van Landbouw er al in de markten van China en Vietnam te openen voor Spaanse druiven en met de heropening van Thailand wordt deze exportregio nu versterkt. 

Spanje is de negende grootste perenproducent ter wereld en de vierde grootste van de Europese Unie. Door de bewaarmogelijkheid kan peer jaarrond op de markt worden gebracht.