Antonio Ibarra van Sakata: "De groothandelsmarkten kunnen een grote rol spelen in de verdere groei van dit product"

Eerste Purple Magic broccoli-oogst in Murcia

Deze maand is de oogst van Purple Magic van start gegaan, het eerste broccoliras waarvan roosjes én stronk volledig paars zijn. Het ras is ontwikkeld door Sakata en wordt dit jaar voor het eerst op de markt gebracht. 

"Tot eind oktober is het beschikbare aanbod zeer beperkt, maar vanaf november zal er een grotere aanvoer zijn, in lijn met het gebruikelijke broccoliteeltschema op de velden van Murcia voor het exportseizoen in de herfst/winter", zegt Antonio Ibarra, hoofd ontwikkeling koolsoorten bij Sakata Seed Ibérica.

Drie bedrijven uit Murcia mogen het eerste seizoen van dit nieuwe ras op gang trekken: Grupo Lucas, Jimbofresh International en de coöperatie Deilor. Op de Fruit Attraction in Madrid stonden ze begin oktober al met Purple Magic dat Sakata er toen officieel voorstelde.

"Fruit Attraction was de perfecte setting om een noviteit als deze in de kijker te zetten. We hebben zeer goede feedback gekregen voor een broccoliras dat zo anders is dan de rest, zelfs van mensen die niet tot de broccolisector behoren. We zijn bijna allemaal al bekend met broccoli, maar Purple Magic valt toch echt op", zegt Antonio Ibarra.

"Het meest opvallende is natuurlijk de heldere paarse kleur. En daarachter ligt precies ook 'de echte magie', aangezien deze kleur te danken is aan het hoge gehalte aan anthocyanen. In tegenstelling tot gewone broccoli heeft Purple Magic ongeveer evenveel van deze verbindingen als aardbeien en drie keer meer dan granaatappelen. Het is een broccoli met gewelfde, compacte roosjes en een zeer fijne en uniforme korrel", legt Ibarra uit. 

Dit ras doet anderzijds zijn intrede in een periode waarin de broccoliteelt het niet gemakkelijk heeft. Door de stijging van de teeltkosten met 30 à 40% in vergelijking met andere jaren is het areaal enigszins teruggelopen. 

"In deze tijden van inflatie is het areaal van de meeste groentespecialties verkleind, aangezien de opbrengst per hectare van deze producten doorgaans lager is en de teelt dus extra kosten met zich meebrengt. Maar dit is niet het geval bij Purple Magic. Het is een ras waarvan de productiviteit, het teeltbeheer en de resistentie tegen ziekten niet veel afwijken van die van groene broccoli. Samen met zijn korte cyclus is dit een garantie op mooie winstmarges voor de teler. In deze moeilijke tijden zorgt hij dus voor een nieuwe kans voor telers om hun gewassen te diversifiëren", vertelt Antonio Ibarra.

De drie teeltbedrijven die dit ras momenteel op de markt brengen, zijn sterk aanwezig op de Spaanse en internationale markt. "Ik denk dat de Spaanse groothandelsmarkten een grote rol kunnen spelen in de verdere groei van dit product. De belangstelling is er alleszins groot. Groothandelsmarkten zijn traditioneel een springplank voor nieuwe producten, gezien hun hoge mate aan specialisatie. We zien nu ook al dat supermarktketens om Purple Magic vragen. Dit is een heel goed teken, het betekent dat de interesse er is. Er is momenteel zelfs meer vraag dan aanbod", zegt Antonio Ibarra.

"Op basis van onze ervaring en aanwezigheid op de markt met broccoli was het ons al enkele jaren, sinds de lancering van Bimi, duidelijk dat we met dit gewas verder moesten innoveren. We wilden 'toveren' met broccoli en vandaar dus Purple Magic. In de toekomst zullen we zeker nog eens verrassend voor de dag komen met broccoli, maar het is natuurlijk een proces dat zijn tijd nodig heeft."

Voor meer informatie:
Sakata Seed Ibérica
Plaça del Poeta Vicente Gaos, 6 – Bj
46021 Valencia (Spanje)
Tel: +34 96 356 34 27
sakata-info@sakata.eu 
www.sakataiberica.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.