Gasleverancier stopt met leveren

35 Spaanse kakibedrijven hebben geen CO₂-voorraad meer

CO₂ is een fundamentele grondstof voor het behandelen van de Rojo Brillante kaki. In de meeste verwerkingsfaciliteiten wordt de behandeling uitgevoerd in cellen met een gecontroleerde atmosfeer en met CO₂. In de kamers wordt alle zuurstof onttrokken en haalt het CO₂-gehalte een niveau van 98%. In 1 of 2 dagen is de scherpe smaak verdwenen.

Niet alleen zijn de kosten verviervoudigd, nu is ook een van de leveranciers van CO₂, waarvan 35 kakibedrijven afhankelijk zijn, gestopt met het leveren van dit gas. De bedrijven moeten gedwongen hun oogst stilleggen, terwijl de opbrengst op de percelen sowieso al sterk verminderd was door slechte weersomstandigheden, zo laat de Spaanse Kakivereniging weten.

"Eerst werden ons nog kleine hoeveelheden CO₂-gas geleverd, maar nu krijgen we al dagen niets meer. Met het bedrijf Carburos Metálicos hebben ongeveer 35 kakibedrijven een exclusiviteitsovereenkomst, maar het leveringscontract dat werd getekend, wordt niet nagekomen", zegt Pascual Prats, voorzitter van de Spaanse Kakivereniging.

"CO₂ is een van de grondstoffen waarvan de kost enorm is gestegen vanwege de beperkte beschikbaarheid. We betalen nu 300% meer dan vorig seizoen, maar het is van vitaal belang om de kaki op de markt te kunnen brengen. We weten niet wat de oorzaak is van dit gebrek aan levering en ze geven ons geen enkele verklaring. We zullen dus zeker juridische stappen ondernemen tegen dit bedrijf."

Volgens Pascual Prats zijn er dit seizoen, dat begin oktober van start is gegaan, de helft minder Rojo Brillante kaki’s dan vorig jaar, maar de prijzen zijn goed. "We hebben dringend dit gas nodig om onze klanten blijvend te kunnen voorzien van kaki’s. Door deze specifieke situatie en de prijsstijging in het algemeen zijn vele bedrijven andere methoden aan het overwegen om de tannines uit de kaki’s te halen, zoals het gebruik van ethanol. Dat werd jaren geleden al gebruikt, maar daarna terzijde gelaten vanwege de hoge kostprijs en enkele moeilijkheden in de toepassing ervan."

Voor meer informatie:
Pascual Prats
Asociación Española del Kaki
Calle Isabel la Católica, 6 - Pta. 9 y 10
46004 Valencia (Spanje)
Tel: +34 902 920 515
info@aekaki.es 
www.aekaki.es  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.