Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Turkije

"Er wordt zo’n 35% minder klasse I granaatappelen verwacht"

Hoewel nog niet alle granaatappelen zijn geoogst in Turkije, is het nu al duidelijk dat de opbrengst dit seizoen lager zal zijn. Een positief neveneffect daarvan is dat de maten iets groter zullen zijn.

Volgens Esra Soyleyen, co-manager van fruitexporteur Aksun, zal de Turkse granaatappeloogst aanzienlijk lager uitvallen door de lage temperaturen van vorig jaar. "Het Turkse granaatappelseizoen is net begonnen en we zijn momenteel nog volop aan het oogsten. De kou van vorig seizoen heeft evenwel zijn invloed op het gewas en kan leiden tot een tekort aan aanvoer. We voorzien 30-35% minder
klasse I fruit, wat een lichte invloed zal hebben op de prijzen. Aan de andere kant zorgt een minder grote oogst ervoor dat de bomen grotere vruchten dragen. En de kleuring is perfect dankzij een groot verschil tussen de dag- en nachttemperaturen." 

Omdat granaatappelen doorgaans lang worden bewaard, verwacht Soyleyen tegen het einde van het seizoen hogere prijzen. "Aangezien de bewaring van granaatappelen een must is, zal de stijging van de energiekosten zeker een invloed hebben op de marktprijzen. Dankzij onze nieuwe koelcel die wordt aangedreven door zonne-energie kunnen we dit probleem voor onze klanten enigszins ondervangen. Om al deze redenen verwachten we dat het seizoen eerder zal eindigen dan normaal en dat de prijzen hoger zullen zijn dan vorig jaar, vooral aan het einde van het seizoen." 

Aangezien residulimieten cruciaal zijn voor de export naar de Europese markt, heeft Aksun er alles aan gedaan om de telers hiervan op de hoogte te brengen. "Een punt van aandacht is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Retailers zijn steeds strenger op dat vlak en we kunnen vol vertrouwen stellen dat we daar de afgelopen twee jaar grote stappen in hebben gezet. Momenteel kunnen we elke boomgaard controleren en ervoor zorgen dat we binnen de aanvaardbare limieten blijven. Dit hebben we bereikt door intensieve samenwerking met onze telers. Sinds april hebben we hen elke twee weken bezocht om ze te trainen en het belang van residucontrole uit te leggen", besluit Soyleyen.

Voor meer informatie:
Esra Soyleyen
Aksun
Tel: +90 324 2344190 (Turkije)
Mob: +90 533 950 63 10
[email protected] 
www.aksun.com.tr