VBT-cijfers week 42

Prijspiek in paprika, dip in komkommer en aardbei

Opnieuw is de komkommerprijs verder gezakt. De stuksprijs in week 42 kwam gemiddeld op de VBT-klokken uit op net iets meer dan 31 eurocent. Ook de tomatenprijzen kenden een dipje, terwijl de paprikaprijs juist piekte. 

De daling van de komkommerprijs is in lijn met het vijfjarig gemiddelde. Anders dan andere jaren is wel dat de prijs deze keer vanaf een hoger prijsniveau aan de daling begonnen is. Vanaf begin november zou de prijs, als de traditionele prijsbewegingen worden gevolgd, weer moeten gaan stijgen. Zeker is in ieder geval dat het aanbod komkommers uit lokale teelt heel veel lager gaat liggen dan de afgelopen jaren waarin de belichte teelt zienderogen toenam.

De tomatenprijzen leverden vorige week iets in, zowel voor los als voor tros. De middenprijs voor losse tomaten ligt lager dan die voor tros. Een kilo losse tomaten deed gemiddeld 1,08 euro in week 42, een kilo trostomaten 1,59 euro.

Een blik op de data achter de grafieken leert dat de volumes voor losse tomaten iets hoger liggen dan afgelopen jaar, terwijl voor trostomaten de volumes juist iets lager liggen. 

Over de hele linie laat de paprikaprijs een lichte daling zien, maar geel, rood en oranje afzonderlijk laten een prijsstijging zien. Rood kreeg er in 1 week tijd bijna 70 eurocent op de kiloprijs bij en komt uit op bijna 1,66 euro. Oranje doet 2,10 en geel afgerond 1,81. De middenprijs voor paprika over de hele linie komt 2 eurocent lager uit dan in week 41 en noteert 1,06. 

Na een lange tijd maar magere prijsvorming in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde loopt de prijslijn voor 2022 inmiddels wat meer weg van die van het vijfjarig gemiddelde. Wat helpt is dat de volumes in Nederland en België sneller terugliepen, terwijl in Spanje de volumes nog niet alles konden opvullen. Inmiddels is de aanvoer uit Spanje meer op gang. 

De slaprijzen lagen hoog en blijven zowel voor kropsla, multicolor en veldsla op een bovengemiddeld hoog niveau liggen. Wel is vooral bij kropsla de piek voor een stuk weer tenietgedaan. 

De scherpe daling van de aardbeienprijzen, tot ruim onder het vijfjarig gemiddelde, is gestokt vorige week. De middenprijs blijft net boven de 2 euro per kilo hangen. Ook voor frambozen is de prijs tot onder het vijfjarig gemiddelde gezakt. De middenprijs voor bramen ligt er nog wel boven.

De bovenstaande grafieken komen van de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.