Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jean-Noël Carles, Juliet: "Optimale oogstomstandigheden voor een goede bewaarcapaciteit"

Goede start van het seizoen voor de Franse biologische Juliet-appel

De oogst van de Franse biologische Juliet-appel vindt dit jaar onder bijzonder goede omstandigheden plaats. "We zijn begin oktober begonnen met de oogst van de eerste lichting, want toen gaf de suiker- en zetmeelregressie een optimale rijpheid aan. De oogst vindt doorgaans in 2 of 3 rondes plaats en momenteel zijn we bezig met de tweede ronde. De laatste appelen zullen eind oktober allemaal geoogst zijn. Het grote voordeel dit jaar is dat we oogsten onder zomerse omstandigheden, met licht koele ochtenden en mooie zonnige dagen. Dit voorspelt dat de appelen over een goede bewaarcapaciteit zullen beschikken," vertelt voorzitter van de vereniging Les Amis de Juliet Jean-Noël Carles.

Juliet-appelen plukken onder zomerse omstandigheden

Iets kleinere opbrengst, maar zeer goede kwaliteit
"Dankzij de resultaten van de eerste waarnemingen op het station kunnen we onze eerste voorspellingen voor het huidige seizoen nu al bijstellen. We hadden een opbrengst van verhandelbare appelen van 14.000 ton geraamd, maar als gevolg van de hittegolven van afgelopen zomer zullen we waarschijnlijk een iets kleinere opbrengst krijgen, met iets kleinere maten dan normaal. Gelukkig is het uitdunningsadvies vrij goed opgevolgd, waardoor er slechts een beperkt aantal kleine maten is. Het suikergehalte van de appelen is daarentegen uitstekend en de appelen hebben een zeer mooie kleur. Al met al is het voor het Juliet-ras dus toch een geweldig seizoen."

Goede start van de afzetperiode
Ook de boomgaardomstandigheden voor de Juliet-appelen zijn prima en de afzetperiode kent een heel goede start. "Hoewel de markt wat achterblijft, verloopt de afzet meteen uitstekend. Onze klanten hadden hoge verwachtingen van de Juliet-appelen en er was dan ook heel veel vraag naar. De situatie kan  – naarmate we verder in het seizoen komen te zitten – natuurlijk nog veranderen, maar momenteel zijn we zeer tevreden."

Populaire appel op de exportmarkt
Bijna 65% van de Juliet-opbrengst wordt in Frankrijk verhandeld, maar ook daarbuiten, op de exportmarkten, heeft deze biologische appel aan populariteit gewonnen. "We exporteren de Juliet-appel vooral naar Azië, naar andere landen binnen Europa en naar Dubai. De klanten die zich in de exportgebieden bevinden zijn vooral verrast door de smaak van deze appel die ook nog eens een periode van 3 tot 4 weken op een boot kan doorstaan. De Juliet-appel is zeer stevig en kent een goede bewaarcapaciteit. Op dit moment vertrouwen onze klanten in Zuidoost-Azië ons daarom volledig. Dit wil zeggen dat ze hun bestellingen nu zonder enige aarzeling opnieuw plaatsen, ook als de boot nog niet is aangekomen. Voorheen was dat wel anders: toen controleerden ze de kwaliteit van de producten die werden geleverd nog weleens en leidde dit soms tot tekorten tussen twee aankomsten."

Tot slot blijft de Juliet-appel, die de consumenten in Frankrijk en daarbuiten al voor zich heeft weten te winnen, altijd op zoek naar nieuw te veroveren markten.

Voor meer informatie:
Jean-Noël Carles
Juliet
[email protected]  
www.pomme-juliet.bio