Tweede raming Druivencomité Asoex

7,7% minder Chileense druiven op exportmarkt verwacht dit seizoen

Het Druivencomité van de vereniging van Chileense fruitexporteurs Asoex heeft zijn tweede raming voor het exportseizoen 2022-2023 bekendgemaakt. Er wordt een export van 68,6 miljoen kartons van 8,2 kg elk verwacht, wat een daling van 7,7% inhoudt ten opzichte van 2021-2022. 

"Hoewel de nieuwe raming een daling van 2,8% weerspiegelt ten opzichte van de eerste, is het toch belangrijk om te benadrukken dat deze tweede prognose een toename van de export van nieuwe rassen laat zien, en niet alleen met betrekking tot de vorige raming, maar ook in vergelijking met de export van traditionele rassen en van Red Globe. Het is eigenlijk een indicatie dat er een rassenvernieuwing in de sector plaatsvindt en dat verklaart dan ook gedeeltelijk de daling van de export", zegt Iván Marambio, voorzitter van Asoex. 

De nieuwe rassen zullen naar verwachting afklokken op 36.743.977 kartons, de traditionele rassen op 20.372.471 kartons en Red Globe op 11.490.306 kartons. Ten opzichte van de eerste raming worden ruim 850.000 kartons minder verwacht van Red Globe en ruim 1,8 miljoen kartons minder van de traditionele rassen. 

Er wordt ten opzichte van de eerste raming een grotere export van witte rassen verwacht. Die zou uitkomen op 24.008.975 kartons. Andere kleuren geven terrein prijs in vergelijking met de eerste raming. De rode rassen zullen naar verwachting 26.634.236 kartons bereiken, de zwarte 6.473.237 kartons en Red Globe 11.490.306 kartons.

Onder de witte rassen steken Thompson Seedless en Sugraone erboven uit. Bij de nieuwe rode rassen vallen Crimson Seedless, Flame Seedless en Perlon op. Bij de nieuwe zwarte druiven onderscheiden Autumn Royal en Black Seedless zich. 

Bestemmingsmarkten 
"We zullen een daling van de export naar al onze bestemmingsmarkten ervaren in vergelijking met vorig seizoen. Voor de Verenigde Staten verwachten we een lichte daling van 1%, voor Azië een afname van 9% en voor Europa van 27%", zegt Ignacio Caballero, coördinator van het Druivencomité van Asoex. 

De coördinator voegt eraan toe dat de Verenigde Staten de belangrijkste bestemming voor Chileense druiven blijven. De VS zal 38,62 miljoen kartons ontvangen, Azië 14,80 miljoen kartons en Europa 9,12 miljoen kartons. De overige 6,07 miljoen kartons worden verdeeld over de overige bestemmingsmarkten.

Voor meer informatie:
ASOEX
www.asoex.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.