Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De holding van vier werkmaatschappijen

Uit de oude doos: Verenigde Agrarische Productie Bedrijven

In het nieuwe kantoorgebouw van de Verenigde Agrarische Productie Bedrijven in Broek op Langedijk worden we door de directeur de heer Strijbis ontvangen. In het kort zet hij uiteen waarom de vier bedrijven zijn samengegaan. Strijbis: "In de eerste plaats besparen we grote bedragen aan arbeid en investeringen. Deze bedragen moeten we niet onderschatten. In de tweede plaats zijn we thans in staat een redelijk gedeelte van de markt te bestrijken. Dit is door specialisatie mogelijk geworden. In de industriekomkommers heeft Wagenaar een groot aandeel evenals in de diverse soorten bewaarkool en in peen. Gebr. Kostelijk handelt eveneens in kool, peen en pickles. Van Santbrink is gespecialiseerd in zachtfruit en diepvries. Slot Frans & Co. is de uienspecialist, consumptie-uien, industrie-uien en zilveruien." 

De heer Strijbis, algemeen directeur, met zijn secretaresse en een van de verkopers

Het bedrijf kent een strakke organisatie. Er wordt niet op goed geluk gekocht. Men denkt bij de VAP sterk analytisch. Dit is alleen mogelijk geworden door sterk gespecialiseerd in de markt te opereren. In zo'n organisatie heeft men de keus om zowel aan landen specialisatie te doen en in productspecialisatie. Bij de VAP heeft men doelbewust voor het laatste gekozen. Wanneer de mogelijkheid zich voordoet wordt er in de toekomst nog meer gefuseerd. De heer Strijbis denkt wat dit betreft internationaal. Gezonde buitenlandse bedrijven vallen eveneens onder de interessesfeer van de VAP.

De heer Kostelijk, mededirecteur

Wat de koolmarkt betreft ziet de heer Strijbis de toekomst niet somber in. "Hier in de koolstreek hadden we op 4 december slechts 49.560 ton witte kool tegen 71.550 ton het jaar daarvoor. Aan rode kool lag hier 10.100 ton tegen 14.870 ton eind 1986. Daarbij is er sprake van een goede export. Engeland neemt wel minder af dan vorig jaar, maar daar staat de grote export naar de Scandinavische landen tegenover. Aan de exportcijfers van dit jaar zien we dat na een zwak begin de vraag weer gestadig toeneemt."

De grootste vraag komt van West-Duitsland in de periode van 2 november tot 23 januari ging er 6.964 ton witte kool weg tegen 1.196 vorig jaar. In dezelfde periode nam West-Duitsland ruim 5 maal zoveel rode kool af, 2.049 ton tegen 397 ton. Ook hiervan gaat veel naar de Scandinavische landen. De heer Strijbis is wat de koolmarkt betreft zeker niet pessimistisch. De knolselderijmarkt is eveneens redelijk. Hiervoor heeft men de Nederlandse Knolselderij Centrale opgericht. Uniek is de sorteermachine. Het is de enige machine in Nederland die knolselderij sorteert. Er wordt op 3 maten gesorteerd 10-13 cm, 13-15 cm, 15-17 cm. De sorteercapaciteit is 10 ton per uur.

Bron: Primeur 10 - Jaargang 02 - 12 februari 1988

Publicatiedatum: