30% minder productie

Granaatappeloogst BOB Mollar de Elche officieel van start

De oogst van de Mollar granaatappelen met beschermde oorsprongsbenaming uit het Spaanse Elche is weer van start gegaan. Er wordt 30% minder fruit verwacht wegens de vele regens in de lente en de hoge temperaturen in de zomer. De voorzitter van de BOB Mollar de Elche spreekt over een opbrengst van ongeveer 40.000 ton. Enkel het klasse I fruit en dat van extra kwaliteit kan volgens de richtlijnen van de Toezichtsraad worden verkocht met het BOB-certificaat. 

"De positieve noot is dat we dit jaar weer heel wat hoogwaardig fruit op de markt kunnen brengen. De vraag naar onze Mollar granaatappelen uit Elche groeit nog steeds en de markt is zeker op zoek naar product met het BOB-certificaat. Er zijn ook steeds meer bedrijven die zich aansluiten bij de BOB, want klanten weten dat de beste granaatappelen ter wereld hier in onze streek en door ons worden geteeld", vertelt Francisco Oliva.

Voor Oliva is het succes te danken aan het gezamenlijke werk van de hele sector, de steun van de overheidsdiensten, de info die de media verspreiden en de inspanningen van de BOB-ambassadeurs.

De burgemeester van Elche, Carlos González, benadrukte dat de Mollar granaatappel van Elche een essentieel product is voor de streek vanuit sociaal-economisch en cultureel oogpunt.

De gouverneur van de provincie Alicante, Carlos Mazón, had het over het belang van de steun voor producten zoals deze lokale granaatappel. "Als alle mensen in de provincie 5% meer producten uit de provincie zouden consumeren, zouden we een bijdrage leveren om meer dan 50.000 banen te creëren of te behouden."

De Mollar granaatappel uit Elche
Het gebied van de BOB (40 gemeenten in de districten L'Alcantí, Vega Baja en Baix Vinalopó) concentreert meer dan 75% van de Spaanse granaatappelteelt. De streek is de belangrijkste Europese producent van granaatappelen en ook de grootste ter wereld van het Mollar ras. 

Het fruit wordt geoogst in de maand oktober en de verkoopperiode loopt tot en met januari.

De doelman van de lokale voetbalploeg, Edgar Badia, was de eer gegund het seizoen van de Mollar granaatappel van Elche met beschermde oorsprongsbenaming officieel te openen.

Badia werd hierbij vergezeld door eerdere ambassadeurs zoals Susi Díaz, een chef-kok uit Elche met een Michelin-ster, en meester-banketbakker Paco Torreblanca, die onlangs erkend werd als de beste patissier ter wereld 2022 op het 9de internationale World Pastry Stars congres in Italië. 

Voor meer informatie:
DOP Granada Mollar de Elche
Tel: +34 633 111 228 (Spanje)
dop@granadaselche.com
www.granadaselche.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.