Inflatie leidt er in Italië toe dat steeds meer mensen thuis paddenstoelen kweken

De economische crisis en de stijgende kosten van levensonderhoud hebben de gewoonten van de consument gewijzigd. Een nieuwe levensstijl leidt tot andere aankoopkeuzes, ook van voedsel. 

Zo kiest de consument er vaker voor bepaalde tuinbouwproducten zelf te telen, juist vanwege de gestegen gezinsuitgaven door de inflatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld met paddenstoelen, zo merkt Filippo Lupo van Agri Funghi op, een bedrijf uit de Zuid-Italiaanse regio Basilicata dat gespecialiseerd is in de productie van substraat en in de teelt van koningsoesterzwammen. 

"Onze klanten vertellen ons dat het consumentengedrag aan het veranderen is. Zo is er veel meer eigen teelt van paddenstoelen. Steeds meer huishoudens besluiten substraatblokken te gebruiken om de paddenstoelen direct thuis te telen en te besparen op het voedselbudget", zegt Lupo. 

"Door de grotere geneigdheid van de telers om te sparen en investeringen uit te stellen in deze onzekere tijden, zijn de bestellingen van substraat-blokken voor de teeltbedrijven met 20% gedaald ten opzichte van een jaar geleden, maar wat we B2B zijn kwijtgeraakt, hebben we teruggewonnen door de opmars van de thuisteelt. Als we het gehele plaatje bekijken, is de vraag dus niet afgenomen. De cijfers die we mogen optekenen zijn vergelijkbaar met die van vóór de coronacrisis." 

Agri Funghi brengt ook het verse product op de markt. We vroegen Lupo hoe vraag en aanbod zich op dit moment verhouden, gezien het bijzonder milde herfstweer. "We zijn eigenlijk heel tevreden, want de vraag van de supermarkten en groothandelsmarkten is hoog. De beschikbaarheid van product is anderzijds beperkt. Begin september zijn we begonnen met de oogst in niet verwarmde kassen op 900 meter boven zeeniveau en we zullen daarmee doorgaan tot in de lente. De groothandelsprijs is € 6,50 per kilo, ongeveer een euro meer dan in dezelfde periode van 2021. Het mooie, warme weer van deze dagen draagt zeker niet bij aan de consumptie, maar ik denk dat de vraag en de prijzen wel weer zullen stijgen vanaf de maand november." 

Voor meer informatie:
Agri Funghi 
S.S. 598 val d'Agri km 110
75023 Montalbano Jonico (MT) - Italië
Tel: +39 346/6940121
info@agrifunghi.it
www.agrifunghi.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.