Uit vrees voor stijgende kosten voor langetermijnopslag verkopen telers wortelen van hun velden

Wortelprijzen dalen in Polen

Het aanbod van wortelen op de Poolse markt blijft groeien naarmate de oogstrobots op de lokale teeltbedrijven vorderen. Het aanbod van wortelen op de markt is in het huidige seizoen licht gestegen in vergelijking met voorgaande jaren. Aangezien veel telers vrezen dat de kosten voor de lange bewaring van groenten zullen stijgen, hebben zij besloten wortelen van het veld te verkopen, wat de druk op de prijzen in dit segment nog meer verhoogt.

Iets soortgelijks wordt waargenomen in Nederland. Een toename van het aanbod van wortelen op de markt heeft daar geleid tot een prijsdaling tot 0,18 euro/kg. Tegelijkertijd lag de wortelprijs in Nederland vorige week tussen 0,20 en 0,21 euro/kg.

Zowel in Nederland als in Polen zal de worteloogst dit jaar naar verwachting kleiner zijn dan in 2021. Deskundigen verwachten een daling van 6% in het segment, hoewel deze factor de daling van de verkoopprijzen voor wortelen in beide landen nog niet heeft gestopt.

De Oekraïense markt is qua prijzen nu veel aantrekkelijker voor Nederlandse exporteurs. Ook daar zijn de wortelprijzen onlangs gedaald als gevolg van een toename van het huidige aanbod. Maar ze zijn nog steeds relatief hoog - 0,42-0,51 euro/kg, en het is zeer waarschijnlijk dat Oekraïense importeurs wortelen en andere groenten in de EU-landen zullen gaan inkopen.

Bron: east-fruit.com


 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.