DG Agri Dashboard - Appelen

Appelteelt in Europa: kleinere maten en lagere volumes door droogte en hittegolven

De lopende appeloogst voor 2022/23 werd door de WAPA aanvankelijk geraamd op een volume dat sterk gelijkt op dat van de vorige oogst. Sinds augustus 2022 hebben verscheidene lidstaten echter extra droogte- en hittegolven geregistreerd die zullen leiden tot kleinere appelen en dus lagere volumes.

In het geval van Polen, de lidstaat met het grootste volume, is nogmaals bevestigd dat de oogstraming moet worden aangepast aan wat verkoopbaar is. Er zijn verschillende voorlopige informatiebronnen over de omvang van deze oogst; deze wijzen erop dat de uiteindelijke raming mogelijk kleiner is dan verwacht, voornamelijk als gevolg van onder andere een tekort aan arbeidskrachten.

De omvang van de Poolse appelvoorraden op 1 juli 2022, waarvan een deel is overgedragen naar het lopende verkoopseizoen, bedroeg 518.930 ton. Het overschot van deze voorraden op die datum ten opzichte van het referentiegemiddelde over vijf jaar bedroeg iets meer dan 1% van de omvang van de oogst.

De sector staat tijdelijk voor verschillende uitdagingen:

  • stijgende inputkosten (vooral energie en andere teeltmiddelen)
  • hoge vervoerskosten
  • een tekort aan arbeidskrachten, vooral voor de oogst

Klik hier om de volledige datasheed te bekijken.

Bron: agriculture.ec.europa.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.