Jorge Sánchez van Bull Fresh:

"Gebrek aan water en kleiner areaal zal impact hebben op vollegrondsgroenteseizoen in Murcia"

De vollegrondsgroenten beginnen weer aan hun seizoen in de regio Murcia nu de oogst van de zomergewassen in de rest van Europa ten einde loopt. "Momenteel zijn we al broccoli en sla aan het snijden in de hoger gelegen gebieden van Murcia. Sla hebben we ook staan op de hoogten van Granada", zegt Jorge Sánchez van het Murciaanse bedrijf Bull Fresh. 

"Dit jaar kunnen er nogal wat problemen opduiken in het seizoen van de vollegrondsgroenten, en wel om twee redenen. Ten eerste is er een gebrek aan water. Niets nieuws onder de zon, maar nu is het probleem nijpender dan ooit", zegt Jorge. "Bovendien leidt een middelmatig beheer van de ontziltingsinstallaties tot een sterke prijsstijging van het water voor irrigatie. Samen met de verminderde hoeveelheid water die ons via de overheveling van de Taag naar de Segura ter beschikking staat, zorgt die prijsstijging bij de telers voor onzekerheid wat betreft de aanplant van gewassen. Er zijn zelfs telers die overwegen om niets aan te planten voor het komende seizoen."

"Daarnaast heeft de wet aangaande de Mar Menor lagune ertoe geleid dat heel wat areaal verloren is gegaan in het lager gelegen gebied van Campo de Cartagena. Het is erg moeilijk om locaties te vinden die gelijkaardige temperaturen hebben in de maanden december en januari en het verloren gegane areaal kunnen vervangen. Dit heeft al geleid tot een reductie van de aanplant van sommige producten, voornamelijk broccoli."

"In de zomer wordt broccoli meestal in hoger gelegen gebieden en zelfs in het noorden van het land geteeld, maar op dit moment maken we ons het meest zorgen over de broccoliteelt in de winter, want we weten niet of we genoeg volumes zullen hebben. Het vollegrondsgroenteseizoen in Murcia was twee weken geleden zelfs trending topic op Fruit Attraction, omdat gevreesd wordt dat er over een paar maanden flink wat minder product beschikbaar zal zijn."

De eerste volumes uit Murcia staan voorlopig niet onder druk in de markt. Daarvoor is het aanbod nog te beperkt en er zijn ook nog enkele weken te gaan voor de oogst in de Centraal-Europese landen is voltooid. "Maar door kwaliteitsproblemen in de Midden-Europese slateelt is een land als Italië, een interessante klant voor Spanje, wel al op zoek gegaan naar het Spaanse product", vertelt Jorge Sánchez. "Voor sla verwachten we volgende week het echte begin van de gebruikelijke programma’s en voor broccoli in week 45-46."

Wat de prijzen betreft, zijn de vooruitzichten goed. Naar verwachting zullen die behoorlijk aantrekkelijk zijn vanwege de lagere opbrengst. "De telers hebben niet gespeculeerd met de hoeveelheden in de aanplant. Er is dus geen risico op overaanbod. Dat komt vooral door de onzekerheid over de beschikbaarheid van water."

"Maar de teeltkosten zijn dit jaar brutaal. Met name broccoli is een groente die veel elektriciteit nodig heeft voor de folieverpakking en de opslag die bij 1°C gebeurt. Dat maakt het product veel duurder. Daarnaast zijn ook de kosten van oogsten en andere materialen al een jaar aan het stijgen."

Half november begint het spitskoolseizoen in Murcia
Bull Fresh is een bedrijf uit Murcia dat samenwerkt met vollegrondsgroentetelers in de regio en in de nabijgelegen provincie Almería. Het levert een breed scala aan groenten en fruit aan klanten in West-Europa, Scandinavië, de Baltische landen, het Verenigd Koninkrijk en het Midden-Oosten. 

Naast broccoli en sla is ook spitskool een van de belangrijkste producten van dit vier jaar jonge bedrijf dat deel uitmaakt van de Subasur-businessgroep. Het spitskoolseizoen begint over 3-4 weken.

"Net als bij broccoli en sla verwachten we dat het spitskoolseizoen, dat medio november van start gaat, redelijk goed zal verlopen. Bij de start van ons seizoen zullen alleen nog Italië en Spanje actief zijn op spitskoolmarkt in Europa."

Voor meer informatie:
Bull Fresh
Paseo de Isaac Peral, 19
30880 Águilas (Murcia) - Spanje
Tel: +34 629 00 73 21
jsanchez@bullfresh.es
bullfresh.negocio.site


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.