Lichte groei Port of Antwerp-Bruges in onder andere overslag van fruit ondanks aanhoudende uitdagingen

Na negen maanden noteert Port of Antwerp-Bruges een totale goederenoverslag van 217,4 miljoen ton, een lichte stijging van 0,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de negatieve invloed van de geopolitieke en macro-economische context, tekenen alle goederenstromen groei op, met uitzondering van het containersegment dat onder druk blijft staan. ​ 

De containeroverslag daalt na 9 maanden met 8,8% in ton en met 5% in TEU, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De daling is het resultaat van de aanhoudende ontregeling van de containerlogistiek en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Containers roteren nog steeds onvoldoende door de congestie met als resultaat dat de overslag van volle containers daalt, terwijl die van lege containers stijgt. En hoewel de operationele uitdagingen langzaam afnemen, is een normalisering van de nog steeds sterk ontregelde containerlijnvaart pas in zicht in de loop van het eerste kwartaal van 2023, zo meldt de haven.

Conventioneel stukgoed groeit met 9,7%. Ondanks een dalende trend in de overslag van fruit, tekent deze productgroep, net zoals hout en bouwmaterialen, nog groei op. ​

De roll-on/roll-off trafieken laten een stijging zien van 8,1%. De groei in het droge bulk segment (+21,5%) wordt vooral gevoed door de toename van steenkool. 

Het vloeibare bulksegment noteert een stijging van 13,3%. Vooral LNG groeit fors (+66,5%). Er liepen dit jaar al 215 LNG schepen Zeebrugge aan tegenover 121 in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast is er ook groei voor LPG (+30%), vanwege de hoge aardgasprijzen, en voor benzine (+12,2%), diesel/stookolie (+9,7%) en nafta (+14,6%). 

Eengemaakte haven trekt investeringen aan
Sinds het officiële startschot van fusiehaven Port of Antwerp-Bruges zes maanden geleden, hebben verschillende investeerders en nieuwe projecten de weg al gevonden, zowel naar het Antwerpse als het Zeebrugse havenplatform. Zo gaat Conti Seafrigo Antwerp een nieuw diepvriesmagazijn realiseren en neemt Antwerp Euroterminal (AET) de grootste unit parking van België in gebruik. Ineos kiest ervoor om vanuit Antwerpen een pilot op te zetten voor CCS ('carbon capture and storage'). In Zeebrugge opent Ziegler Groep een filiaal voor onbegeleide rorotrafiek naar Ierland en het Verenigd Koninkrijk en vastgoedgroep Intervest opende deze week officieel het logistiek complex dat in april werd overgenomen van de Chinese ontwikkelaar Lingang.

"Ondanks de aanhoudende uitdagingen door de huidige geopolitieke en macro-economische context, staan we er als eengemaakte haven. De negatieve trend in het containersegment, die wordt rechtgetrokken door de groei in de overige segmenten, zal zich naar alle waarschijnlijkheid nog verder doorzetten naar het einde van het jaar. Maar de stroom aan forse, toekomstgerichte en duurzame investeringen en nieuwe projecten, zeker in een klimaat van sluitingen en productievermindering vanwege de hoge energieprijzen, is een bevestiging van onze sterke positie en aantrekkingskracht als wereldhaven", Jacques Vandermeiren, CEO Port of Antwerp-Bruges.

Annick De Ridder, havenschepen van de Stad Antwerpen en voorzitter van de raad van bestuur van Port of Antwerp-Bruges: "In deze bijzonder uitdagende tijden toont onze eengemaakte haven haar veerkracht. Dat bewijst de lichte stijging van 0,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze maand werden bovendien enkele grote investeringen aangekondigd. Met de modernisering van de Europa Terminal (investering van Port of Antwerp-Bruges van 335 miljoen euro en 500 miljoen euro van PSA Antwerp ), de inhuldiging van de klimaatinstallatie van Lanxess (13 miljoen euro) en de start van de bouwwerken aan de anilineproductie-eenheid van Covestro (300 miljoen euro) als meest in het oog springende. Bovendien zullen er dit en volgend jaar netto 750 havenarbeiders bij komen. Samen met de innovatieve bedrijven in onze haven die geloven in een duurzame toekomst en die hun aanwezigheid verankeren door te investeren, is en blijft onze haven de economische motor van Vlaanderen."

Dirk De fauw, burgemeester van de stad Brugge en ondervoorzitter van Port of Antwerp-Bruges besluit: "Dat we dit resultaat kunnen neerzetten in de huidige context stelt mij hoopvol voor de toekomst, ook al zullen we onze veerkracht zeker nog nodig hebben. De groei in overslag van LNG bevestigt de belangrijke positie van Port of Antwerp-Bruges in dat segment. Bovendien kregen we onlangs nog twee nieuwe Far East diensten en zijn we opgenomen als eerste loshaven in Europa op de ‘NWC – USA – SAWC Service’ van MSC. Samen met de nieuwe investeringen blijven we zo onze internationale positie versterken."

Bron: Port of Antwerp-Bruges


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.