Michael Horney, vicevoorzitter van de WAO

"Het voorbije avocado-seizoen was het meest complexe van allemaal"

Michael Horney, vicevoorzitter van de World Avocado Organization (WAO), heeft het voorbije avocadoseizoen bestempeld als "het meest complexe van allemaal" als gevolg van de logistieke problemen, die eerst veroorzaakt waren door de coronacrisis en daarna nog versterkt werden door de geopolitieke situatie.

In een interview met de Spaanse nieuwsdienst Efeagro wees hij erop dat, naast de stijging van de prijzen en de geringe beschikbaarheid van meststoffen door de oorlog in Oekraïne, ook de hoge zeevrachttarieven voor Latijns-Amerikaanse avocado's een bron van zorg zijn. "In 2022 is zeevracht dubbel zo duur geworden als in 2021. De toestand is overigens over de hele wereld zeer ernstig. De rederijen hebben van de situatie misbruik gemaakt om hun winstmarges te verhogen", zei Michael Horney. "En het zijn vooral de kleinschalige telers die daar weer het meest onder lijden."

Wat betreft de gevolgen van de inflatie op de avocado-consumptie, legde hij uit dat het fruit al "een onderdeel van het eetpatroon" is en een veelvoorkomend voedingsmiddel is in de winkelmandjes in Europa en de VS. "Het is nog altijd een product met een gastronomisch randje, maar wordt steeds minder gezien als iets exotisch. Dat maakt het zeer waardevol voor jonge mensen die gezond willen eten", voegde hij eraan toe.

Horney heeft de toenemende introductie in nieuwe markten benadrukt, waaronder China, Zuid-Korea, Maleisië, Thailand of India, en van recentere datum Australië en Nieuw-Zeeland. "Vandaag de dag is er zelfs meer vraag dan aanbod", gaf hij aan.

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.