Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
José Tomás van Frutomás Export (Spanje):

"Prijzen van klasse II kaki’s halen niveau van klasse I van voorgaande jaren"

Dit jaar heeft het weer lelijk huisgehouden op duizenden hectares kakiteelt in de Valenciaanse Gemeenschap. Eerst was er de voorjaarsvorst en daarna hadden de telers meermaals af te rekenen met hagel in de zomer. Het kaki-aanbod is dan ook aanzienlijk geslonken dit seizoen.

"Klasse I kaki’s zijn echt schaars. Het hele verkoopseizoen door zullen we tekorten hebben. De prijzen zullen nog wel een beetje dalen naarmate het aanbod toeneemt, maar ik verwacht over het algemeen redelijk stabiele prijzen met pieken tussen de € 1,50 en € 1,80 per kilo."

"Wij bij Frutomás Export zetten vooral standaardproduct af. Daar hebben we er toch heel wat van, maar de vraag is nog hoger", legt José Tomás uit. "De prijzen zijn zo hoog dat er een moment komt dat de kopers de prijzen van de klasse I kaki’s niet kunnen betalen en dus afzakken naar de lagere kwaliteitscategorieën. De prijzen van klasse II kaki’s halen het niveau van het klasse I fruit van voorgaande jaren."

"Met slechts 35-40% van de gebruikelijke opbrengst zal er een productiepiek zijn die maar een paar weken zal aanhouden", merkt José op. "Ik schat dat die medio november al voorbij zal zijn." Dit jaar biedt zich anderzijds de kans aan om de consument te leren dat kwaliteitsnormen niet alleen gebaseerd moeten zijn op het uiterlijk van het fruit.

"De schil van een banaan van de Canarische Eilanden mag vlekjes vertonen en die van een Conference mag ruw zijn, maar bij een kaki moet alles egaal zijn. Waarom?", vraagt José Tomás zich af. "Fruit hoeft niet altijd 100% perfect te zijn. Dit jaar vertoont het beschikbare product kleine beschadigingen die toegebracht zijn door het zwiepen van de takken, maar wat uiteindelijk beoordeeld zou moeten worden, is de kwaliteit van het product. En de smaakkwaliteit is dit jaar veel beter dan voorgaande jaren. Dat komt omdat er minder kaki’s aan de takken hingen, zodat de bomen al hun energie hebben kunnen steken in het weinige fruit dat er wel was. En daarnaast zorgen de telers er dit jaar voor dat het fruit heel zorgvuldig geoogst wordt. De rijpheidsindexen moeten perfect zijn, zodat het fruit dat in handen van de consument valt van uitstekende kwaliteit is. Want alleen zo kunnen we herhaalaankopen garanderen." 

"Helaas zijn er elk jaar weer verkopers die bewust fruit van lage kwaliteit op de markt brengen, vooral aan het begin van het seizoen, wanneer de prijzen hoger zijn. Zelfs de economische verliezen door eventuele claims wegen niet op tegen de winsten die ze maken. Maar voor de sector is dat nefast, want een consument die een slechte of middelmatige kaki koopt, laat hem de volgende keer links liggen. Daarom hoop ik dat het dit jaar niet gebeurt. Het gebrek aan product is te groot en de teeltkosten zijn te hoog daarvoor. Ik vermoed zelfs dat wat vroeger naar de verwerkende industrie ging, dit jaar op de versmarkt zal worden afgezet." 

Gelukkig hebben de kakitelers volgens José dit jaar minder last gehad van cotonet. Dit is alvast niet de oorzaak geweest van de lagere opbrengst. "De plaag die dit jaar de meeste zorgen baart in de Valenciaanse Gemeenschap, voornamelijk in Castellón en Valencia, is spint in de citrusteelt. Het enige wat het doet is schaduw werpen, maar als gevolg daarvan blijven de clementines wat groener bovenaan de vrucht. En dat is weer een kwestie van esthetiek. Het "aangetaste" fruit heeft dezelfde kwaliteit als de rest en dezelfde teeltkosten, maar het wordt gewoon weggegooid."

Valenciaanse aardappel
José Tomás richtte Frutomás Export op in het jaar 2000, maar zijn familie was al veel langer in de tuinbouw actief, en meer bepaald in de handel van twee producten die vroeger gangbaar waren in de Valenciaanse Gemeenschap, maar tegenwoordig bijna volledig verdwenen zijn van de velden: aardappelen en uien. José Tomas biedt ze nog allebei aan. 

"Momenteel wordt er nog tussen de 14.000 en 15.000 ton van de traditionele witte aardappel, Vivaldi of Monalisa, geteeld in de Valenciaanse Gemeenschap. Vorig jaar was het seizoen een ramp door de regen. Het is altijd moeilijk weer de draad op te nemen na een desastreus jaar, maar we blijven de moed erin houden."

"Binnen de Valenciaanse aardappelsector zijn er nog maar zo'n 8 of 10 bedrijven over. Er zijn steeds minder telers die zich op die teelt toeleggen. Maar de Valenciaanse Vereniging van Aardappel-exporteurs bestaat al 100 jaar en we willen niet dat al dat werk verloren gaat."

Voor meer informatie:
Frutomás Export S.L.
C/ Santander, 6 / Apdo 183
46190 Riba-Roja de Turia (Valencia) - Spanje
Tel: +34 962 77 92 62 / 667 65 63 68
jose@frutomas-export.com
www.frutomas-export.com

Publicatiedatum: