Nieuw platform voor Servische frambozentelers aangekondigd

Er is een nieuw platform voor frambozentelers aangekondigd in Servië: het "Platform voor de ontwikkeling van frambozen in Servië van 2022 tot 2025". Op uitnodiging van groepen frambozentelers zijn de telers uit de regio Raška, het district Kolubara, Čačak, Ivanjica, Osečine, Arilje, Vranje en Vranjska Banja, verenigd in telerscoöperaties en -verenigingen, eind september in Belgrado bijeengekomen om een werkgroep te vormen die dit platform zal oprichten.

Zoals gemeld op agroberichtenbuitenland.nl, moet dit gebeuren met de hulp van deskundigen op het gebied van fruitteelt, professoren Dr. Zoran Keserović, van de Landbouwfaculteit in Novi Sad, Milan Prostran, een agro-economisch analist en medewerker van het ministerie van Landbouw, Vesna Radojičić. Het platform zal zich richten op de professionalisering van de frambozensector in Servië en zal contact onderhouden met de regering van Servië.

Volgens de deelnemers kwam de bijeenkomst op het juiste moment, aangezien de export van Servische frambozen naar Duitsland, de grootste importeur van Servisch zachtfruit, drastisch is gedaald. Jonel Subić, doctor van het Instituut voor Landbouweconomie: "We hebben een turbulent decennium achter de rug. Het enige lichtpuntje was 2021, toen de wereldvraag naar frambozen hoog was en de prijs voldoende. Op basis van deze feiten dachten de Servische telers dat dit jaar ook succesvol zou zijn. De weersomstandigheden waren dit jaar echter niet gunstig, van het koude voorjaar tot zware regenbuien, de prijzen van inputs stegen enorm, de frambozen verkochten niet zoals vorig jaar als gevolg van de economische situatie in de wereld en de telers hebben nooit duurdere teeltkosten gehad dan dit jaar."

Servische fruittelers verschijnen voor het eerst op Fruit Attraction
Voor het eerst hebben elf Servische fruitbedrijven deelgenomen aan Fruit Attraction in Madrid, een van de belangrijkste groente- en fruitbeurzen in Europa.

De Servische bedrijven sloten daar exportovereenkomsten ter waarde van meer dan € 5 mln, vooral met partners uit de VAE, Saudi-Arabië, Egypte, Spanje, Frankrijk en India.

Bron: agroberichtenbuitenland.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.